Ν.Δ.: Εγκληματικοί χειρισμοί οδήγησαν σε νέο μνημόνιο

Ν.Δ.: Εγκληματικοί χειρισμοί οδήγησαν σε νέο μνημόνιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «το email Χαρδούβελη είναι παιδική χαρά σε σχέση με τη νέα συμφωνία» και με μια αναλυτική σύγκριση των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των 48 εκείνων σελίδων με αυτών του σημερινού κειμένου, κλιμακώνει η Νέα Δημοκρατία την κριτική της στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον καταγγέλλει για παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς μηνών, κάνει λόγο για «δημοψήφισμα-παρωδία» και εκτιμά ότι, με τους «εγκληματικούς χειρισμούς του», κατέστησε αναγκαίο ένα μνημόνιο το οποίο δεν χρειαζόταν.

Στο σχετικό non paper, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «εξαφάνισε τα «δίδυμα ελλείμματα» (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), που αποτέλεσαν τις αιτίες της κρίσης, και επανέφερε την οικονομία από τη βαθιά ύφεση του -8,9% το 2011 στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014. Υποστηρίζεται, δε, ότι, αν είχε ολοκληρωθεί θετικά η τελευταία αξιολόγηση από τους εταίρους –στην οποία εντασσόταν και το email Χαρδούβελη– θα «έκλεινε» χωρίς αναταράξεις την περίοδο των μνημονίων, θα δημιουργούσε το απαραίτητο «δίχτυ ασφαλείας» για τον δανεισμό της χώρας μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης και θα επέτρεπε την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας στις κοινές διαδικασίες δημοσιονομικού συντονισμού.

Οι συντάκτες του κειμένου κάνουν λόγο για «δαιμονοποίηση» της ηλεκτρονικής επιστολής Χαρδούβελη και για σκόπιμη συκοφάντησή της από την τότε αντιπολίτευση. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είπε όχι στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα και στα λοιπά προϊόντα που βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και όχι στην κατάργηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ και δέχτηκε μόνον τη μετάταξη του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι, αντί να χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση το email Χαρδούβελη, έχασε 6 μήνες, προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης, στάση πληρωμών, εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και επανέφερε την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση και από τα πλεονάσματα στα ελλείμματα. Κάνει, δε, λόγο για «συνθηκολόγηση άνευ όρων στη σύναψη ενός τρίτου, επώδυνου, αριστερού μνημονίου, με νέα δανεικά έως 86 δισ. ευρώ, που εκτοξεύουν το δημόσιο χρέος και παρατείνουν την κηδεμονία της χώρας για πολλά χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή