Μανιφέστο από Λαφαζάνη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτές, πολυεπίπεδες και πολυπαραγοντικές αντιπαραθέσεις που οδηγούν σε πορεία μη αναστρέψιμης διάσπασης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ από χθες, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να δίνει στη δημοσιότητα το πρώτο μανιφέστο του υπό ίδρυση κόμματος και τον Αλέξη Τσίπρα να αντεπιτίθεται, με υπαινιγμούς για κοινές θέσεις Σόιμπλε-Αριστερής Πλατφόρμας.

Μεταξύ των δύο ισχυρών πόλων, του κ. Τσίπρα και του κ. Λαφαζάνη, αναπτύσσονται ισχυρές αντιδράσεις, καθώς η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά έξοδο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ενώ 19 μέλη της Κ.Ε. ζητούν ακύρωση του μνημονίου και διεξαγωγή του συνεδρίου πριν από τις εκλογές, ενώ αναμένονται και άλλες αντιδράσεις τις επόμενες ημέρες.

Χθες με μια νέα κίνηση, ο κ. Λαφαζάνης έκανε ένα βήμα μπροστά, απευθύνοντας προσκλητήριο για «ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη». Σημειώνεται ότι, νωρίς το απόγευμα χθες στη Βουλή, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Λαφαζάνης, όταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανή η διαγραφή των βουλευτών της Πλατφόρμας, απάντησε: «Δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της Κ.Ο. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».

Εκτός από τον κ. Λαφαζάνη, τη δήλωση-μανιφέστο υπογράφουν: Βερναρδάκης Αλέκος, Γαλάνης Νίκος, Κάβουρας Δημήτρης, Καλτσώνης Δημήτρης, Μαντάς Παναγιώτης, Νταβανέλος Αντώνης, Παγιάτσος Ανδρέας, Σακελλαρόπουλος Σπύρος, Σαραφιανός Δημήτρης, Σουάνη Μαρία, Τζήμας Θέμης, Χήτας Λάμπρος.

Απαντώντας στη δήλωση αυτή, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν ότι «η απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακοινώσει, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο συνέδριο». Στις αναφορές του κ. Λαφαζάνη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση απαντά ότι «θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο –δηλαδή δραχμή με μνημόνιο– μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ». Οσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφέρει ότι «οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, εντολή ούτε για έξοδο από το ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Τέλος, με παρέμβασή τους 19 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να απορρίψει τη συμφωνία με τους δανειστές και να εκπονήσει άμεσα ένα σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο. Επίσης, ζητούν να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

 Αποδέσμευση από την Ε.Ε. ζητεί η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της αποδέσμευσης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη τάσσεται η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή της, που είναι πολύ οξύτερη από τις θέσεις που διατυπώνει η Αριστερή Πλατφόρμα. Η Νεολαία υποστηρίζει ότι το τρίτο μνημόνιο, που αποτελεί τον καρπό της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αντίκειται πλήρως στη στρατηγική κατεύθυνση, στις προγραμματικές δεσμεύσεις και στις κοινωνικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ψήφιση αλλά και η επιθετική υπεράσπιση του μνημονίου, δίχως προοπτική άμεσης άρσης του αδιεξόδου, στο οποίο βρέθηκε η κυβέρνηση, συνιστούν μια βίαιη στροφή της προς τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή στρατηγική». Κομματικές πηγές σημείωναν ότι η στάση της Νεολαίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην συμπόρευση με την Αριστερή Πλατφόρμα. «Συμπάθεια υπάρχει, κοινή πορεία μάλλον όχι», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή