Μαζική κατανάλωση και τουρισμός αύξησαν το ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο

Μαζική κατανάλωση και τουρισμός αύξησαν το ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αβεβαιότητα των πολιτών για το τι θα ακολουθήσει οδήγησε την οικονομία σε μεγέθυνση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (Απρίλιος – Ιούνιος), με την κατανάλωση να αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 1,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Στο προαναφερθέν διάστημα η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ήταν σε πλήρη εξέλιξη, αλλά τα μηνύματα που εκπέμπονταν δεν προϊδέαζαν ότι οι δύο πλευρές θα έρθουν σύντομα σε συμφωνία. Στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που επικρατούσε εκείνους τους μήνες, οι πολίτες φαίνεται πως αντέδρασαν προχωρώντας σε δαπάνες, παρά περιορίζοντας τα έξοδά τους. Αλλωστε, όσο περνούσε ο καιρός τόσο εντείνονταν η φημολογία και φόβος για ενδεχόμενη επιβολή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων (capital controls). Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση της κατάστασης από τους καταναλωτές, έφερε την αύξηση του ΑΕΠ, παρά τη συρρίκνωσή του από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, για τρεις λόγους:

• Από την αύξηση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 3,3% τον Απρίλιο του 2015 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014, ενώ ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,9%. Επίσης, τον Μάιο του 2015 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,5%, έναντι του Μαΐου 2014 και ο όγκος των πωλήσεων κατά 4,2%.

Εξέλιξη η οποία είναι ενδεικτική του ότι οι καταναλωτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγορές εν όψει πιθανών μελλοντικών δυσκολιών, όπως και αποδείχτηκε ότι υπήρξαν με την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.

• Από την αύξηση των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων. Τον Μάιο οι πωλήσεις νέων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 27,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014, ενώ τον Ιούνιο η αύξηση ήταν 21,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014. Ο κλάδος του αυτοκινήτου φαίνεται πως επωφελήθηκε, με τους πολίτες να προτιμούν να προχωρήσουν σε μία επένδυση τέτοιου τύπου, παρά να κρατήσουν στην τράπεζα (ή όπου αλλού είχαν) τις καταθέσεις τους.

• Από την καλύτερη πορεία του τουρισμού. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έφθασαν τα 4,8 εκατομμύρια φέτος. Και γενικότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος του τουρισμού έχει συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2015.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ είναι προσωρινά και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα περιληφθεί και η πορεία όλων των οικονομικών δεικτών κατά τον Ιούνιο. Επίσης, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι η εικόνα της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι πολύ διαφορετική, καθώς από τις 28 Ιουνίου οι τράπεζες έκλεισαν και επιβλήθηκαν τα capital controls.

Δηλαδή, οι φόβοι των καταναλωτών για επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώθηκαν και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και δανειστές αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για τη μεταβολή του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους και πλέον εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα βιώσει ύφεση 2,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,5% και αρχική εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή