ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οι «Πλόες» της Ανδρου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Αλέξης Κυριτσόπουλος, «Ακροβάτης στα αρχαία».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αν υπάρχει ένα νησί που ταυτίζεται με την τέχνη κάθε θέρος, είναι η Ανδρος. Στα τέλη Ιουνίου εγκαινιάζεται κατά παράδοση η έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή και στις αρχές Αυγούστου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό ο φιλόξενος χώρος του Ιδρύματος Κυδωνιέως. Είναι ένα σταθερό, ετήσιο ραντεβού, για επισκέπτες και ντόπιους. Δεν υπάρχει κατάστημα και μικρή επιχείρηση που να μην έχει τα αφισάκια των εκθέσεων στη βιτρίνα: από την κεντρική δημοσιά μέχρι και το λιμάνι του Γαυρίου, τα εικαστικά είναι ένα μικρό καύχημα της Ανδρου.

Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Χώρα κυριαρχεί φέτος η πληθωρική, καλειδοσκοπική προσωπικότητα του Μαν Ρέι. Καθιερώθηκε ως φωτογράφος, αλλά το ταλέντο του διατρανώθηκε και στη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη γλυπτική. Πάνω από όλα, όμως, υπήρξε θαυμαστής των γυναικών, λάτρης του ασθενούς φύλου. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η πορεία του ιχνηλατείται μέσα από τις μούσες του στην έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή.

Στην 21η διοργάνωση του θεσμού «Πλόες», βλέπουμε έναν δημιουργικό διάλογο που εστιάζεται στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Στην έκθεση που έχει τίτλο «Νηπενθή και Εωθινά», παρουσιάζονται έργα του Ράλλη Κοψίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια. Ηταν από τους καλλιτέχνες που μεταβόλισε δημιουργικά τα στοιχεία που άντλησε από τη μεταβυζαντινή και τη λαϊκή παράδοση, και έκανε μια σύζευξη με τον μεταϊμπρεσιονισμό, τον υπερρεαλισμό, τον κυβισμό και τον εξπρεσιονισμό. Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν το βλέμμα του και ότι μπορούσε να οικοδομεί τη δική του πραγματικότητα. Με αφορμή την αναφορά στο έργο του Κοψίδη, έντεκα Ελληνες ζωγράφοι συμπαρουσιάζουν δουλειά τους, σε μια αντίστιξη προς τη δική του μοναδική ματιά. Η Χρύσα Βέργη, ο Σάββας Γεωργιάδης, ο Πέρης Ιερεμιάδης, η Αντιγόνη Καββαθά, ο Μάρκος Καμπάνης, ο Γιώργος Κουβάκις, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, ο Αλέκος Λεβίδης, η Φωτεινή Στεφανίδη, ο Αντώνης Τσακίρης και η Μυρτιά Χέλνερ καταθέτουν τις εικαστικές τους «προτάσεις» για τις ποικίλες πραγματικότητες που μας περιβάλλουν σήμερα. Η φύση που μας πλαισιώνει, το κοινωνικό και ιδεολογικό μας περιβάλλον, οι μνήμες, οι αυταπάτες, τα όνειρα, οι ελπίδες και οι φοβίες αντανακλώνται στους πίνακές τους. Κάπως έτσι γίνεται μια γεφύρωση του εξωτερικού κόσμου και του εσώτερου εαυτού, σε αυτόν τον αστερισμό των 12 ζωγράφων. Το σκεπτικό της έκθεσης είναι της Αθηνάς Σχοινά, που πάντα επωμίζεται την επιμέλεια του αφιερώματος των «Πλόων».

Και οι δύο εκθέσεις στη Χώρα ολοκληρώνονται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ