Αρνείται τις κατηγορίες η σύζυγος Μλάντιτς

Αρνείται τις κατηγορίες η σύζυγος Μλάντιτς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Βελιγράδι βρισκόταν ο Ράτκο Μλάντιτς τις ημέρες της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα. Αυτό κατέθεσε η σύζυγός του, Μποσιλίκα Μλάντιτς, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία όπου πραγματοποιείται η δίκη του Σερβοβόσνιου αξιωματικού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το βαλκανικό ερευνητικό κέντρο ΒΙRN, η γυναίκα κατέθεσε ότι στις 16 Ιουλίου 1995 παρευρέθηκε μαζί με το σύζυγό της σ’ ένα γάμο και στη συνέχεια συνάντησαν ομάδα Σέρβων προσφύγων στη στρατιωτική ακαδημία. Επίσης, εξήγησε ότι η ίδια είχε «ανακρίνει» σχετικώς τον σύζυγό της. Οπως κατέθεσε με τρεμάμενη φωνή στο δικαστήριο «ρώτησε τον άνδρα της "Ράτκο, εσύ έδωσες την εντολή για αυτά τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα;", οπότε εκείνος σοβάρεψε, την κοίταξε αυστηρά και είπε "Με αμφισβητείς;"».

Επίσης, κατά τη χθεσινή εξέτασή της από την εισαγγελέα τόνισε ότι δεν αποδέχεται ότι στρατιώτες, υπό τις διαταγές του συζύγου της, σκότωσαν 7.000 Μουσουλμάνους άνδρες και νεαρά αγόρια από τη Σρεμπρένιτσα και προσέθεσε «είμαι σίγουρη ότι ο Ράτκο δεν έχει διαπράξει τέτοια εγκλήματα και πιστεύω ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί. Ομως, πάντα καταδικάζω τα εγκλήματα, ακόμα και αν δράστης είναι ο άνδρας μου».

Ο Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά την περίοδο του εμφυλίου σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, για την ενορχήστρωση της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, τις διώξεις μη Σέρβων από πολλούς δήμους της Βοσνίας, την τρομοκράτηση του λαού του Σεράγεβου και άλλα.

Η εισαγγελέας, Μάργκαρετ Χασάν, παρουσίασε χθες μαγνητοφωνημένη συζήτηση από τις 16 Ιουλίου 1995, όπου ο Μλάντιτς ακούγεται να λέει «μην περιμένετε εντολές, αν πετάξουν καταρρίψτε τους». Η εισαγγελία πιστεύει ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να καταρριφθούν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κοντά στην πόλη Ζέπα. Η σύζυγός του απάντησε ότι δεν έχει καμία εμπειρία από τέτοιες συνομιλίες, σημειώνοντας ότι οι εντολές δίνονται από ασφαλή τηλεφωνική γραμμή. Τέλος, τόνισε ότι μέχρι τη σύλληψή του το 2011 είχε να δει τον σύζυγό της από το 2001, όταν το Βελιγράδι εξέδωσε το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή