Μεταξύ Eurogroup και… κάλπης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Μεταξύ Eurogroup και… κάλπης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτελεί το σημερινό αποτέλεσμα στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο. Παρά το γεγονός ότι η νέα συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία 222 βουλευτών από πέντε διαφορετικά κόμματα (πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ), η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα απώλεσε και το ψυχολογικό – πολιτικό όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως προϋπόθεση επιβίωσής της.

Την συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο στήριξαν μόνον 105 από τους 149 βουλευτές που εξελέγησαν τον Ιανουάριο με τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ ενώ συντεταγμένοι ήταν, για μία ακόμη φορά, οι 13 βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ.

Στον απόηχο της ψηφοφορίας και ενώ στην αντιπαράθεση του κ. Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκη η… οσμή εκλογών ήταν έντονη, κυβερνητικά στελέχη, όπως η εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, άφηναν δημοσίως να εννοηθεί και, ταυτόχρονα, επιβεβαίωναν ατύπως ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει, αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης και την καταβολή των ελληνικών υποχρεώσεων του Αυγούστου περί την 20η τρέχοντος, την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στο πρόσωπό του. Πολλά θα κριθούν και από τη σημερινή έκβαση του Eurogroup. Eγκριση του τριετούς προγράμματος της Αθήνας θα διευκολύνει τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα ενώ, αντιθέτως, παράταση της εκκρεμότητας μέσω ενός νέου δανείου – γέφυρας θα αποτελέσει μία δύσκολη άσκηση, καθώς επιπροσθέτως θα επιτρέψει στους εκ των αριστερών επικριτές του Πρωθυπουργού να του επιτεθούν γιατί, ενώ έδωσε τα πάντα, τελικά δεν εξασφάλισε το νέο δάνειο.

Κάλπες ή κυβέρνηση μειοψηφίας;

Αν θεωρηθεί δεδομένη η βούληση του κ. Αλ. Τσίπρα να μην αποδεχτεί τη στήριξη των άλλων κομμάτων και, κυρίως, η βούλησή του να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με την Αριστερή Πλατφόρμα (σ.σ. θεωρείται λίαν πιθανό ότι μέσω εκλογών θα έχει πολύ λιγότερους βουλευτές από τους 40 που σήμερα ελέγχει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ) τότε ευλόγως το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την εκλογική κούρσα μέχρι τις 13 ή 20 Σεπτεμβρίου, τις δύο δηλαδή ημερομηνίες που συζητούντο χθες με ένταση στην αίθουσα και τους διαδρόμους της Βουλής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αρθρ. 141, παρ. 6 «η Kυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης της Boυλής αν oι πρoτάσεις των πρoηγoύμενων παραγράφων εγκριθoύν από την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων Boυλευτών, η oπoία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά εξασφαλίζοντας στήριξη από 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αριθμός που θεωρείται εφικτός καθώς είναι προφανές ότι στελέχη όπως πχ ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, που χθες ψήφισαν παρών θα δώσουν ψήφο στην κυβέρνηση. Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να ηγηθεί μίας τέτοιας μορφής κυβέρνησης, έχοντας πλέον ευθέως απέναντί του την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών στη Βουλή, πάντως, τάσσονταν αργά χθες βράδυ αλλά και τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα υπέρ των καθαρών εκλογών λύσεων.

Ν.Δ.: αναπόφευκτες οι εκλογές

Σε εκλογικούς ρυθμούς εισέρχεται πλέον και η Νέα Δημοκρατία καθώς η ανάλυση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να συνεχίσει έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να πάρει πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να σχολίασε σε συνομιλητές του, αμέσως μετά την πρωϊνή ψηφοφορία, πως «η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη, από Δευτέρα έχει χάσει και εμάς». Το δεύτερο σκέλος της αναφοράς του Προέδρου της Ν.Δ. είναι σε συνέχεια των όσων είπε στη Βουλή, ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βασίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να κυβερνά. «Μη μας θεωρείτε δεδομένους, ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης. Στη Συγγρού διατηρούν, ακόμη, επιφυλάξεις για το εάν τελικά ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει όντως ψήφο εμπιστοσύνης. Κάνουν λόγο για ενδεχομένως, ένα ακόμη, παιχνίδι τακτικής του Μαξίμου ενώ θεωρούν ότι η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης θα είναι επώδυνη και για τον Πρωθυπουργό που θα κληθεί να διαχειριστεί την πολεμική της Πλατφόρμας αλλά και της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στον αντίποδα, αναγνωρίζουν ότι ως κίνηση έχει στοιχεία πολιτικής λογικής καθώς θα σηματοδοτήσει σε μία μερίδα πολιτών ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς έπεσε από τους βουλευτές της… Αριστεράς.

Η Ν.Δ. δεν παίρνει επίσημε θέση για το ζήτημα μέχρι να υπάρξει το τυπικό αίτημα του κ. Τσίπρα, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, εάν θα διευκόλυνε την παραμονή μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά για κάποιο διάστημα ακόμη και η Ν.Δ. να προχωρήσει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης που έχει ήδη ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς ενώ η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη στη Θεσσαλονίκη θα συνδιαστεί και με την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή