Πακιστάν: Επίθεση καμικάζι με 16 νεκρούς, μεταξύ τους και ένας υπουργός

Πακιστάν: Επίθεση καμικάζι με 16 νεκρούς, μεταξύ τους και ένας υπουργός

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε μία επίθεση αυτοκτονίας που διέπραξαν σήμερα στο Πακιστάν δύο βομβιστές καμικάζι, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ένα παρακλάδι των Ταλιμπάν.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών της επαρχίας Παντζάμπ, της πολυπληθέστερης της χώρας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Δύο καμικάζι συμμετείχαν, ο ένας βρισκόταν στο εξωτερικό της περίφραξης ενώ ο άλλος είχε τρυπώσει στο εσωτερικό του κτιρίου και πυροδότησε τα εκρηκτικά μπροστά από τον υπουργό» δήλωσε ο Μούστακ Σουχέρα, αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας.

«Όταν ο καμικάζι έξω από το κτίριο ανατινάχθηκε, η στέγη του κτιρίου κατέρρευσε πάνω στον υπουργό και όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό» προσέθεσε ο ίδιος.

Συνολικά περίπου 40 άνθρωποι παρίσταντο σε μια σύσκεψη υπό τον υπουργό Σούζα Χανζάντα όταν η στέγη κατέρρευσε. Ομάδες διάσωσης των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν έσπευσαν στο σημείο για να απεγκλωβίσουν τα θύματα από τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με μία εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας, 16 άνθρωποι- περιλαμβανομένου του υπουργού και δύο αστυνομικών- σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε στο Σάντι Χαν, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε μια εκκλησία στη Λαχόρη (ανατολικά), την πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζάμπ, που είχε στοιχίσει την ζωή σε 17 ανθρώπους τον περασμένο Μάρτιο.

Συνταγματάρχης ε.α, ηλικίας 71 ετών, ο Σούζα Χανζάντα είχε πάρει μέρος στον πόλεμο του 1971 μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, έπειτα είχε διατελέσει στρατιωτικός ακόλουθος στην πακιστανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον τη δεκαετία του 1990 προτού ασχοληθεί με την πολιτική.

«Επρόκειτο για έναν έξοχο αξιωματούχο η θυσία του οποίου για το μεγάλο σκοπό της εκκαθάρισης του Πακιστάν (από τους εξτρεμιστές) δεν θα πάει χαμένη» επισήμαναν οι ένοπλες δυνάμεις σε ένα δελτίο τύπου.

Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος τύπου του TTP Τζαμαάτ ουλ Άχραρ, ενός παρακλαδιού των Ταλιμπάν του Πακιστάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι η οργάνωση αυτή ενήργησε σε «συνεργασία» με άλλους τζιχαντιστές με στόχο να «εκδικηθούν» για τον θάνατο του ηγέτη της Λασκάρ-ι-Ζάνγκβι (Lej), μιας ισχυρής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή