Τρία νέα κέντρα υποδοχής σε Χίο, Κω και Λέρο

Τρία νέα κέντρα υποδοχής σε Χίο, Κω και Λέρο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκτακτα δρομολόγια πλοίων που θα μεταφέρουν μαζικά πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στον Πειραιά η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, τη μεταναστευτική κρίση που μαίνεται στο Ανατολικό Αιγαίο. Ταυτόχρονα, προωθείται η δημιουργία τριών νέων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) σε Κω, Χίο και Λέρο.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Στη Μυτιλήνη, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντοπίζεται οξύτερο πρόβλημα, παραμένουν (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) εγκλωβισμένοι στο νησί πάνω από 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί αλλά αδυνατούν να ταξιδέψουν στον Πειραιά λόγω πληρότητας των προγραμματισμένων ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Μιλώντας χθες στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, εκτίμησε σε 4.000 τον συνολικό αριθμό των αλλοδαπών που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το νησί και προσέθεσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα, προκειμένου να προγραμματιστούν έκτακτα δρομολόγια πλοίων που θα μεταφέρουν αλλοδαπούς από τη Μυτιλήνη στην ηπειρωτική χώρα. Χθες το πρωί εξάλλου επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ μεταναστών που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το γραφείο του Λιμενικού, περιμένοντας την καταγραφή – ταυτοποίησή τους, παρότι την Κυριακή το βράδυ είχαν καταφέρει να αναχωρήσουν με πλοίο από το νησί 1.800 Σύροι πρόσφυγες.

Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι κυβερνητική πρόθεση είναι να δρομολογηθεί, ανά διήμερο, πλοίο που θα μεταφέρει από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετανάστες στον Πειραιά. Προσέθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η πλήρης διαδικασία ταυτοποίησης των αλλοδαπών να μη γίνεται στα νησιά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά από ειδικά κλιμάκια αστυνομικών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Π. Ράλλη ή στην αντίστοιχη Διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη. Το μοντέλο αυτό υιοθετήθηκε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα στην Κω, καθώς τα 8.000 άτομα που καταγράφηκαν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που παραχώρησε ο δήμος δεν δακτυλοσκοπήθηκαν στην Κω αλλά αποχώρησαν από το νησί με την προοπτική να μεταβούν οικειοθελώς στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Το σχέδιο εξάλλου της ΕΛ.ΑΣ. για έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών στο Ανατολικό Αιγαίο με 260 αστυνομικούς οδεύει σε ναυάγιο. Κι αυτό διότι ενδιαφέρον να μετατεθούν οικειοθελώς στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις εξέφρασαν μόλις 16 αστυνομικοί. Αντ’ αυτού υπάρχει σκέψη να δημιουργηθούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών επιπλέον κλιμάκια που θα «τρέχουν» τη διαδικασία στην Αττική και θα μεταβαίνουν στα νησιά μόνο σε έκτακτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού, από νωρίς το πρωί της 14ης Αυγούστου έως χθες το πρωί είχαν διασωθεί και περισυλλεγεί από άνδρες του Σώματος 1.728 παράνομοι μετανάστες σε συνολικά 66 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και αλλού. Στην Κω ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε στην «Κ» ότι στο πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελ. Βενιζέλος» που χρησιμοποιείται από το Σάββατο ως χώρος φιλοξενίας έχουν μεταφερθεί 1.500 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν εκεί έως ότου εξασφαλίσουν εισιτήριο σε κάποιο από τα πλοία της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά. Προσέθεσε ότι στους παράνομους μετανάστες από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές δεν επιτρέπεται η παραμονή στο «Ελ. Βενιζέλος» υπό τον φόβο επεισοδίων μεταξύ των αλλοδαπών και ένας αριθμός από αυτούς (περίπου 450) φιλοξενείται στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Captain Ηλίας». Αρκετοί από αυτούς έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο αδυνατούν να φύγουν λόγω πληρότητας των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ», υπάρχει δυσκολία να εξευρεθεί διαθέσιμο πλοίο για έκτακτα δρομολόγια και εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι μετά την κάμψη της τουριστικής κίνησης θα καταστεί ευκολότερη η μετακίνηση των αλλοδαπών με τα ήδη προγραμματισμένα δρομολόγια. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι προωθείται η δημιουργία τριών νέων ΚΕΠΥ σε Κω, Χίο και Λέρο, σε χώρους που έχουν ήδη εξευρεθεί.

Στήριξη Μπαν Κι Μουν

Επιστολή, που μεταφράζεται και ως κίνηση στήριξης της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς τον Eλληνα επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνει στην επιστολή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, λέγοντας πως «υποστηρίζει τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου». «Τα Ηνωμένα Εθνη», συνεχίζει, «στηρίζουν την προσπάθεια αυτή για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πρόκλησης, προς όφελος των μεταναστών και της Ευρώπης». Αναφέρεται στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο στο Βέλγιο και επαναλαμβάνει την εκτίμησή του σχετικά με «την άμεση και ολοκληρωμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να παρεμποδίσει περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες στη Μεσόγειο. Προσβλέπω στην ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών στο ζήτημα της κρίσιμης αυτής ατζέντας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή