Τουρισμός όλο τον χρόνο με το σχέδιο «Δώδεκα»

Τουρισμός όλο τον χρόνο με το σχέδιο «Δώδεκα»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δώδεκα» ονομάζεται το σχέδιο δράσης για την προσέλκυση τουριστών όλο τον χρόνο στη χώρα μας, που εκπόνησε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και περιλαμβάνει από τη δημιουργία του Μονοπατιού των 12 Θεών του Ολύμπου ώς την πραγματοποίηση αρχαίων ολυμπιακών αθλημάτων.

Ειδικότερα, το σχέδιο του Συνδέσμου για δώδεκα μήνες τουρισμό (twelve months’ tourism), που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», προβλέπει τη δημιουργία ενός μονοπατιού με βάση μνημεία τα οποία συνδέονται με τους 12 Αρχαίους Θεούς στην Ελλάδα. Ηδη, έχει δημιουργηθεί μια ενδεικτική διαδρομή του μονοπατιού με μνημεία που βρίσκονται στην Αθήνα, στην Αίγινα, στη Νάξο, στη Δήλο, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Δωδώνη και στην Πέλλα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το μοναδικό και αυτονόητο αυτό τουριστικό προϊόν, το οποίο θα δώσει νέα πνοή σε λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Για την προβολή των μνημείων αλλά και των τόπων που τα φιλοξενούν, θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης.

Επίσης, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι μέσα από το σχέδιο θα επιχειρηθεί να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός με την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που από το 2004 έως σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η εφαρμογή ενός προγράμματος με την επωνυμία «Τhe Olympics Legents», το οποίο θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή αρχαίων ολυμπιακών αθλημάτων με τη συμμετοχή ξένων τουριστών στη χώρα μας.

Επιπλέον, στόχος είναι η ανάδειξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού. Κατά τον Σύνδεσμο, πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο παρά τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν, δεν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Ηδη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συνδέσμου με την Ιερά Σύνοδο διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα ανάδειξης, τουριστικά, των Μονών – Ναών και Βημάτων Διδασκαλίας. Παράλληλα, με τη βοήθεια της Ιεράς Συνόδου ο Σύνδεσμος θα δρομολογήσει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με σκοπό την εξειδίκευση των ταξιδιωτικών γραφείων σε προγράμματα θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Μία άλλη ενότητα του Σχεδίου έχει τίτλο «Ουρανός – Θάλασσα» και αναφέρεται σε δράσεις που αφορούν τις αερομεταφορές και το γιότινγκ. Για τις αερομεταφορές προτείνεται η δημιουργία ενημερωτικών και άλλων εκδηλώσεων, ενώ για τον θαλάσσιο τουρισμό, η διαμόρφωση νέων τουριστικών πακέτων και η περαιτέρω ενίσχυση σε συνεργασία με τους διοργανωτές της έκθεσης σκαφών τουρισμού East Med yacht Show που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Πόρο.

Ιδιαίτερη θέση στο σχέδιο έχει η ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται τα τουριστικά γραφεία – μέλη του Συνδέσμου καθώς και οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι αεροπορικές εταιρείες, συνεργάτες στο σχέδιο «Δώδεκα», να ανακοινώσουν έγκαιρα προσφορές για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Για τη στήριξη του σχεδίου την εορταστική περίοδο, ο Σύνδεσμος θεωρεί σημαντική τη φωταγώγηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από την 1η Νοεμβρίου και την προβολή των εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις πόλεις.

Παράλληλα, για την υποστήριξη των δράσεων προσέλκυσης ξένων τουριστών στις πόλεις προτείνεται η αδελφοποίηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού που υπάρχει άμεση αεροπορική πρόσβαση και μάλιστα από μία ελληνική αεροπορική εταιρεία όπως είναι η Αegean Airlines. Η αδελφοποίηση των πόλεων τονίζεται ότι θα πρέπει να πλαισιωθεί από τη διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την τουριστική ζήτηση.

Για παράδειγμα, προτείνεται η αδελφοποίηση με το Παρίσι και η διοργάνωση, μεταξύ άλλων, επίδειξης της γαλλικής και της ελληνικής κουζίνας, η αδελφοποίηση με το Μόναχο και η διοργάνωση γιορτής οινογνωσίας ή γιορτής μπίρας, η αδελφοποίηση με τη Ζυρίχη και η διοργάνωση γιορτής τέχνης, η αδελφοποίηση με τη Ρώμη και η διοργάνωση γιορτής ελληνικής και ιταλικής μουσικής, η αδελφοποίηση με το Τελ Αβίβ και η διοργάνωση γευσιγνωσίας, η αδελφοποίηση με το Κίεβο και η διοργάνωση μουσικών παραδοσιακών συνόλων και χορού, η αδελφοποίηση με τη Βηρυτό και η διοργάνωση ανοιχτής γιορτής φαγητού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή