Ενα πιθανό Brexit τρομάζει Βρετανούς και ξένους υπηκόους

Ενα πιθανό Brexit τρομάζει Βρετανούς και ξένους υπηκόους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η ανησυχία για ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγεί ξένους κατοίκους της χώρας να ξεκινούν διαδικασίες απόκτησης βρετανικού διαβατηρίου, αλλά και Βρετανούς να επιζητούν δεύτερη υπηκοότητα χώρας εντός Ε.Ε. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε διαδικτυακή έρευνα της εφημερίδας Guardian, στην οποία απάντησαν 1.200 υπήκοοι Ε.Ε.

Πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι αν η Βρετανία βγει από την Ε.Ε., η ζωή τους ως κατοίκων Βρετανίας θα δυσκολέψει. «Ολοι μιλούν για το Brexit με όρους πολιτικής ή οικονομίας, αλλά κανείς δεν λέει τι θα σημάνει προσωπικά για πολλούς ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα ακαδημαϊκός Στέφανι Ζιμς, η οποία ζει στο Εδιμβούργο. Η Ζιμς διερωτάται αν, παραδείγματος χάρη, θα χρειάζεται να συγκεντρώσει μόρια για να μπορεί να εργαστεί.

Αυτή και άλλες απορίες γεννιούνται από την αβεβαιότητα που περιβάλλει τους όρους του Brexit, εφόσον βέβαια αυτό αποφασιστεί στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. Το δημοψήφισμα τοποθετείται χρονικά το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2016 και το αργότερο στα τέλη του 2017.

Βρετανικές «ανησυχίες»

Μεταξύ των ανησυχιών των Ευρωπαίων κατοίκων Βρετανίας, όπως τροφοδοτούνται από την άγνοια και αποτυπώνονται από την Guardian, περιλαμβάνονται οι εξής: Η κατάργηση γραμμών ταχείας εξυπηρέτησης για υπηκόους Ε.Ε. στα αεροδρόμια, η ανάγκη άδειας εργασίας, η κατάργηση των συμφωνιών διεθνούς υγειονομικής περίθαλψης, οι περιορισμοί στις σπουδές και την επιχειρηματική δραστηριότητα, η αύξηση της φορολογίας στα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και στα εμβάσματα προς χώρες της Ε.Ε. και οι ξένες συντάξεις.

«Στην πραγματικότητα», σημειώνει η εφημερίδα, «οι πρακτικές συνέπειες ενός Βrexit για τα 2,4 εκατομμύρια πολίτες Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία και για τα 2 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη δεν είναι ακόμη σαφείς. Μια διαδικασία εξόδου συνεπάγεται ξήλωμα νόμων και κανονισμών δεκαετιών και η διαπραγμάτευσή της θα χρειαστεί χρόνια. Λίγοι όμως θέλουν να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη».

Η Ζιμς, παραδείγματος χάρη, η οποία ζει μια δεκαετία στη Βρετανία, παρήγγειλε το έντυπο του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών για τη «Ζωή στη Βρετανία» μετά τη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του Μαΐου. Η νίκη αυτή άνοιξε τον δρόμο για το δημοψήφισμα, το οποίο αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κάμερον επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. και ευελπιστεί ότι θα καταλήξει σε συμβιβασμό που θα του επιτρέπει να προτείνει στους συμπολίτες του να ψηφίσουν «ΝΑΙ». Η επικράτηση του «ΟΧΙ» όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.

«Θα περάσω το τεστ για την υπηκοότητα μόλις είμαι έτοιμη και θα υποβάλω τα χαρτιά μου μάλλον τον Σεπτέμβριο», διευκρίνισε η Ζιμς. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στη Βρετανία η απόκτηση διαβατηρίου είναι πολυέξοδη υπόθεση, καθώς απαιτεί 3.500 στερλίνες για τετραμελή οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί από 10.000 το 2009 σε 18.000 το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή