Στις κάλπες οδηγείται πλέον η Τουρκία

Στις κάλπες οδηγείται πλέον η Τουρκία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο απερχόμενος Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέστρεψε χθες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα χέρια του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αποτυχία του τη Δευτέρα να πείσει, σε μία έσχατη απόπειρα, τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχηματισμό. Η άρνηση του εθνικιστικού κόμματος επισφράγισε το οριστικό τέλος των διαβουλεύσεων, φέρνοντας την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στις κάλπες.

Με βάση το τουρκικό Σύνταγμα, ο Ερντογάν μπορεί πλέον να διαλύσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση και να ζητήσει τον σχηματισμό μιας προσωρινής «κυβέρνησης εκλογών» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ώς τις 23/8. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξέφρασε την Τρίτη την πρόθεση να εξετάσει τη συμμετοχή του σε μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Τουρκία σε νέες εθνικές εκλογές. Σ’ ένα υποθετικό προσωρινό κυβερνητικό σχήμα θα έπρεπε να συνυπάρξουν θεωρητικά τέσσερα κόμματα, τα οποία έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και που δύσκολα θα μπορούσαν να ασκήσουν από κοινού μια λειτουργική κυβερνητική πολιτική. Η χώρα, σε αυτή την περίπτωση, απειλείται με βαθύτερη αστάθεια ώς τη διενέργεια των εκλογών το φθινόπωρο, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia. Αν και ο Ερντογάν δύναται να παραδώσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή στο CHP, ώστε να επιχειρήσει τον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης, είναι μάλλον απίθανο αυτό να επιτευχθεί πριν από την προθεσμία της 23ης Αυγούστου. Το τουρκικό Κοινοβούλιο θα μπορούσε, επίσης, να επιτρέψει στην παρούσα κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της ώς την επόμενη εκλογική διαδικασία, αλλά η καταψήφιση της πρότασης αυτής είναι σχεδόν βέβαιη.

Πάντως, η εκλογική δύναμη του AKP παρουσίασε πτώση, σύμφωνα με γκάλοπ της Gezici Research Company. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή την Κυριακή, το κόμμα του Ερντογάν θα λάμβανε 39,2% έναντι 40,8%, που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή