Fitch: Κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος από τις εκλογές

Fitch: Κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος από τις εκλογές

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αναδεικνύουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την πολιτική αβεβαιότητα και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος θεωρεί ότι η προσφυγή στις κάλπες ενδεχομένως να καθυστερήσει την πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Η προεκλογική περίοδος θα καθυστερήσει την τεχνική προετοιμασία και τις πολιτικές αποφάσεις (ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η καθυστέρηση των νομοσχεδίων που αφορούν κυρίως σε μεταρρυθμίσεις μπορεί να ενισχύσει τις επιφυλάξεις των θεσμών για το κατά πόσο τελικά η Αθήνα θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και, κατά συνέπεια, κατά πόσο θα εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο.

Μάλιστα, τα κόμματα αναμένεται κατά την προεκλογική περίοδο να διατηρήσουν απόσταση από το νέο μνημόνιο και όχι να το στηρίξουν.

Οι δημοσκοπήσεις και η δημοφιλία του κ. Τσίπρα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι πρώτο κόμμα και ότι θα κληθεί να συγκυβερνήσει, σύμφωνα με τη Fitch. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ύστερα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από 25 βουλευτές της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας».

Ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα στις 18 Αυγούστου (από CC σε CCC). Η αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης της ρευστότητας και, συνεπώς, του κινδύνου χρεοκοπίας. Τότε η Fitch είχε προεξοφλήσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM, από την οποία πληρώθηκαν οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Ομως, η αξιολόγηση CCC δείχνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων προς ιδιώτες πιστωτές από την πλευρά της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή