Μόνο για τους νέους συνταξιούχους η μείωση της κατώτατης σύνταξης

Μόνο για τους νέους συνταξιούχους η μείωση της κατώτατης σύνταξης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά με την κατώτατη σύνταξη αφορά η μείωση που καθορίστηκε με εγκύκλιο που υπεγράφη στις 14 Αυγούστου 2015 από τον υφυπουργό Εργασίας Παύλο Χαϊκάλη. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά την εφαρμογή διατάξεων νόμου του 2010 (ν. 3863/2010, αρ. 3 παρ. 3) βάσει του οποίου προβλέφθηκε ότι από 1-1-2015 η κατώτατη σύνταξη θα ισούται με 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτους 2015.

Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου – ΠΥΣ 6/2012 μειώθηκε μονομερώς ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο. Ετσι το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη από 33,57 ευρώ το 2012, μειώθηκε σε 26,18 ευρώ. Ως εκ τούτου με νομοθεσία του 2010 και του 2012 προβλέφθηκε μειωμένη κατώτατη σύνταξη: 26,18 ευρώ Χ 15 ημερομίσθια = 392,7 ευρώ.

Μάλιστα, ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι ήδη συνταξιούχοι δεν θα δουν μείωση στην κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, αφού η ως άνω καθαρά διευκρινιστική εγκύκλιος αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2015 και εξής σύμφωνα με τον νόμο 3863/2010.

Και επισημαίνει ότι εάν τυχόν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ότι οι μειώσεις που επήλθαν στον κατώτατο μισθό ή στο κατώτατο ημερομίσθιο από έτους 2012, είναι αντισυνταγματικές, τότε η ελληνική πολιτεία θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, όπως οφείλει τηρώντας το Σύνταγμα, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα αντιστάθμισης.

Εν τω μεταξύ, με νομοτεχνική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το τρίτο μνημόνιο, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση διατηρείται σε ισχύ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η αρχική διατύπωση οδηγούσε στην κατάργηση της διάταξης που άλλαζε το καθεστώς της μετενέργειας, έβαζε όμως ακαριαία τέλος και στην ισχύ της συλλογικής σύμβασης που έχουν υπογράψει ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να κινδύνευαν με περικοπές της τάξης του 10% που αντιστοιχούν στην κατάργηση του επιδόματος γάμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή