Σε έξαρση η βία μεταξύ Τούρκων και ανταρτών

Σε έξαρση η βία μεταξύ Τούρκων και ανταρτών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η πολιτική βία στην Τουρκία, έναν μήνα μετά την κήρυξη διμέτωπου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» από την Αγκυρα, εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και της αυτονομιστικής, κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά άλλοι τραυματίστηκαν στο Σιλβάν της νοτιοανατολικής επαρχίας Σίιρτ, ύστερα από βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικού οχήματος. Η εκρηκτική διάταξη πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό και το τουρκικό γενικό επιτελείο ενοχοποίησε, με ανακοίνωσή του, την «Τρομοκρατική Αποσχιστική Οργάνωση», όπως αποκαλούν οι τουρκικές αρχές το ΡΚΚ. Στρατιωτικά ελικόπτερα και ασθενοφόρα έσπευσαν, ενώ συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών και Τούρκων στρατιωτών συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα.

Εξάλλου, τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο σαρανταοκτάωρο σε συγκρούσεις με Κούρδους μαχητές, οι οποίοι είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη μεγάλη κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ με την επαρχία Μπινγκόλ.

Ενοπλη επίθεση, αυτήν τη φορά από την πλευρά ακροαριστερής οργάνωσης, σημειώθηκε και στην Κωνσταντινούπολη. Δύο ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν την κεντρική πύλη του ιστορικού ανακτόρου Ντολμπάμπαχτσε, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Πόλης, σε μια πτέρυγα του οποίου στεγάζεται και γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού. Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, αν και ένας εκ των αστυνομικών τραυματίστηκε ελαφρά. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Οπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές Αρχές, χρησιμοποίησαν στη διάρκεια της επίθεσης αυτόματη καραμπίνα, πιστόλι, δύο χειροβομβίδες και άλλα όπλα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δράστες ανήκουν στην παράνομη, αριστερίστικη οργάνωση DHKP-C, η οποία πραγματοποίησε ανάλογη επίθεση στο ίδιο σημείο τον περασμένο Ιανουάριο.

Τέλος, 17χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ακτιβιστών που πρόσκεινται στο ΡΚΚ και αστυνομικών δυνάμεων στη συνοικία Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή