Η κρίσιμη ομιλία του Β. Σόιμπλε

Η κρίσιμη ομιλία του Β. Σόιμπλε

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει αποκτήσει τη φήμη του καλύτερου φίλου της Ελλάδας στην Ευρώπη. Το αντίθετο. Η πρότασή του, στην τελική, δραματική φάση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, για προσωρινή, συμπεφωνημένη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη τού κόστισε βροχή επικρίσεων από την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και εγκώμια από τους όχι λίγους οπαδούς του Grexit εντός Γερμανίας.

Ακριβώς αυτή η προϊστορία του Βαυαρού πολιτικού τού επέτρεψε να παίξει καθοριστικό ρόλο, στη χθεσινή συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, για τον κατευνασμό βουλευτών του κυβερνώντος συνασπισμού και τον περιορισμό των «ανταρτών» σε υποφερτά, για την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όρια. Βασικός εισηγητής της πρότασης για υπερψήφιση του πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε πρώτος, επί είκοσι λεπτά, για να καθησυχάσει τους συναδέλφους του. «Φυσικά, έχοντας υπόψη μας τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων και μηνών», τόνισε, φωτογραφίζοντας τόσο την κυβέρνηση Τσίπρα όσο και τους προκατόχους της, «δεν μπορούμε να έχουμε εγγυήσεις ότι όλα (όσα έχουν συμφωνηθεί) θα εφαρμοστούν, επομένως είναι θεμιτό να διατυπώνονται αμφιβολίες». Αμέσως μετά, όμως, κάλεσε τους βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατίας να υπερβούν τις αμφιβολίες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εγκωμιάζοντας την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων: «Ωστόσο, με βάση το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο πέρασε ήδη μεγάλο μέρος των μέτρων, θα ήταν ανεύθυνο από τη δική μας πλευρά να μην αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ώστε η Ελλάδα να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή ΔΝΤ

Στη σημαντική τοποθέτησή του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε αισθητά στάση στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και είναι έτοιμη να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Επιπλέον, επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, κάτι που δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί λόγω των γνωστών διαφωνιών για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και επιμένει στην ανάγκη ελάφρυνσής του.

Επί του προκειμένου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, άφησε όμως ανοιχτό το έδαφος για άλλου τύπου ελάφρυνση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ, τελικά, θα συμμετάσχει και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. «Είμαι σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξος ότι όλοι εμείς (οι διεθνείς δανειστές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ) θα φτάσουμε σε κοινή εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δήλωσε ότι «δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία» για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω συμμετοχή «εκ των ων ουκ άνευ» για τη Γερμανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή