Μία εβδομάδα προθεσμία για τις δηλώσεις

Μία εβδομάδα προθεσμία για τις δηλώσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στα σενάρια για νέα παράταση των φορολογικών δηλώσεων βάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός και έχει ήδη υποβληθεί, το 84% των δηλώσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι παρατάσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα κάλυψαν υπαρκτές ανάγκες. Επίσης τονίζεται ότι αναγνωρίζονται πλήρως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες και ειδικά στους λογιστές, από καθυστερήσεις, παραλείψεις και καθυστερημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν η υποβολή και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση, γεγονός που οφείλεται στην καθυστέρηση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς και στις δύο παρατάσεις που δόθηκαν. Η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπει νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μάλιστα στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις καταληκτικές ημερομηνίες της Πέμπτης 20.8.2015 για τα νομικά πρόσωπα και της Τετάρτης 26.8.2015 για τα φυσικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση (όσοι υποβάλουν δηλώσεις μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε έως στις 26 Αυγούστου) μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ τη δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις για τους φορολογουμένους όπως:

• Πρόστιμο 100 ευρώ (σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων).

• Προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα, στο ποσό του φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαρισθεί 4.853.652 δηλώσεις με το Δημόσιο να βάζει στα ταμεία του (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) το ποσό των 1,97 δισ. ευρώ. Ειδικότερα από την εκκαθάριση των 4.853.652 δηλώσεων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• 1.959.974 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν 2,24 δισ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1.143 (επιπλέον φόρος).

• 943.016 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή από την εφορία. Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά 267,96 εκατ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 286 ευρώ. Το πότε θα πιστωθεί από το Δημόσιο το ποσό στους λογαριασμούς είναι άγνωστο, δεδομένων των κακών οικονομικών συνθηκών. Αρκετοί φορολογούμενοι έχουν μεταβεί στις εφορίες τους προκειμένου να ζητήσουν το ποσό επιστροφής φόρου που δικαιούνται, με τα στελέχη των εφοριών να τους απαντούν ότι ο πιθανός χρόνος πίστωσης του ποσού είναι ο Δεκέμβριος.

• 1.959.662 φορολογούμενοι οι οποίοι αποτελούν το 40,38% του συνόλου των φορολογουμένων, των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί, δεν θα καταβάλουν κανέναν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για την υποβολή των δηλώσεων. Πάντως, προχθές ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αφενός λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν στην αγορά ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών, αφετέρου λόγω του περιορισμού του συνολικού χρόνου της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων (το taxisnet άνοιξε μέσα Μαΐου αντί αρχές Φεβρουαρίου) και των τεχνικών προβλημάτων που ενδιάμεσα προέκυψαν μέχρι 30/9/2015 και των νομικών προσώπων μέχρι 31/8/2015».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή