Επικηρύχθηκε από τις Αρχές ο βομβιστής της Μπανγκόκ

Επικηρύχθηκε από τις Αρχές ο βομβιστής της Μπανγκόκ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελάχιστα στοιχεία στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές της Ταϊλάνδης συνεχίζουν 48 ώρες μετά την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που έχει λάβει χώρα στην Μπανγκόκ την προσπάθεια εντοπισμού των υπευθύνων για την έκρηξη που σκότωσε 20 άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 120 στον ναό Εραουάν, που αποτελεί εκτός από σημαντικό λατρευτικό χώρο και πόλο έλξης τουριστών.

Εξι Ταϊλανδοί, τέσσερις Μαλαισιανοί, τέσσερις Κινέζοι και δύο άτομα από το Χονγκ Κονγκ είναι τα θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί. Καθοδηγούμενη από το οπτικό υλικό που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν άνδρα ξένης προέλευσης χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει με βεβαιότητα την εθνικότητά του, καθώς προσανατολίζεται στην αναζήτηση τριών υπόπτων. Την ίδια στιγμή, Ταϊλανδοί ανώτατοι αξιωματικοί διαφώνησαν δημοσίως σχετικά με το εάν ο βασικός ύποπτος, ο οποίος απεικονίζεται να αφήνει πίσω του μία τσάντα σε παγκάκι του ναού, ήταν μεταμφιεσμένος ή όχι. «Ο ύποπτος μοιάζει ξένος, αλλά μπορεί να φορά ψεύτικη μύτη», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σομιότ Πομπανμούνγκ. Ενα σκίτσο του επικηρυγμένου άνδρα έχει κυκλοφορήσει ευρέως, καθώς δίδεται αμοιβή ενός εκατομμυρίου μπαχτ (25.000 ευρώ περίπου) σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψή του.

Στο βίντεο του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης ένας επισκέπτης του ναού, ο οποίος φοράει κίτρινο μπλουζάκι και σορτς, καταγράφεται να βγάζει το μαύρο σακίδιό του, να το αφήνει στο παγκάκι όπου καθόταν και να το εγκαταλείπει, ενώ αποχωρεί μ’ ένα κινητό τηλέφωνο ανά χείρας. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, σημειώνεται η έκρηξη. Το σχέδιο της αστυνομίας δείχνει έναν νεαρό άνδρα με γυαλιά και μαύρα πυκνά μαλλιά, ο οποίος σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης είναι ψηλός, με σαρκώδη χείλη. Δύο ακόμη άνδρες με κόκκινη και άσπρη μπλούζα αντίστοιχα, οι οποίοι στέκονται κοντά στον πρώτο καταζητούμενο, θεωρούνται επίσης ύποπτοι από την αστυνομία. «Δεν το έκανε μόνος του σίγουρα, πρόκειται για δίκτυο», τόνισε ο Σομιότ. Ο άγνωστος αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες είναι ο φόνος εκ προμελέτης και ο σχεδιασμός της βομβιστικής επίθεσης.

Οπως σχολίασαν ειδικοί ερευνητές, το πρωτοφανές μέγεθος της επίθεσης υποδεικνύει δεσμούς με μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα, αν και καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση στην Μπανγκόκ με ξεκάθαρο στόχο την πρόκληση μαζικών θανάτων. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν-ότσα, όπως ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές, έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια των κατοίκων και των τουριστών. Ο Ταϊλανδός ηγέτης αντέδρασε εριστικά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν η χώρα έχει ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό. «Το συμβάν σημειώθηκε στην Ταϊλάνδη», είπε ο ίδιος. «Γιατί να θέλουμε άλλα άτομα να έρθουν και να το ερευνήσουν;» πρόσθεσε.

Ο ναός Εραουάν επαναλειτούργησε χθες για το κοινό, πιθανότατα σε μία προσπάθεια των Αρχών να δημιουργήσουν ένα κλίμα κανονικότητας, το οποίο είναι αναγκαίο για να μην πληγεί περισσότερο ο τουρισμός της Ταϊλάνδης από την επίθεση. Το πρωί της Τετάρτης πολλά άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τον ιερό χώρο, προσευχήθηκαν και άφησαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. Βουδιστές μοναχοί συνόδευσαν τους παρευρισκομένους στις προσευχές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή