Το ISIS αποκεφάλισε 82χρονο αρχαιολόγο της Παλμύρας

Το ISIS αποκεφάλισε 82χρονο αρχαιολόγο της Παλμύρας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τον πρώην διευθυντή του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας αποκεφάλισε το ISIS, επιδεικνύοντας τη σορό του, κρεμασμένη σε κίονα της αρχαίας πόλης. Ο 82χρονος, διεθνώς γνωστός αρχαιολόγος, Χαλέντ αλ Ασαάντ εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες του εφόρου αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης της Δαμασκού, Μααμούν Αμπντελκαρίμ.

Φωτογραφίες της αποκεφαλισμένης σορού του Ασαάντ κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο χάρη σε υποστηρικτές του ISIS, οι οποίοι επαίνεσαν την αποτρόπαια πράξη. «Η οργάνωση Νταές (όπως περιφρονητικά αποκαλείται το ISIS από τους αντιπάλους του) δολοφόνησε έναν από τους σημαντικότερους ειδικούς της συριακής αρχαιότητας. Υπήρξε έφορος αρχαιοτήτων της Παλμύρας για χρονικό διάστημα 50 ετών, ενώ είχε συνταξιοδοτηθεί εδώ και 13 χρόνια», ανέφερε ο δρ Αμπντελκαρίμ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πτώμα του Ασαάντ κρεμάστηκε σε κίονα.

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε, όμως, στο Ιντερνετ, δείχνει πτώμα κρεμασμένο σε φανοστάτη οδικής αρτηρίας, ενώ χειρόγραφη πινακίδα που έχει τοποθετηθεί πάνω του, αναφέρει ότι πρόκειται για τον Ασαάντ. Στην πινακίδα αναγράφεται ότι ο εκτελεσθείς ήταν πιστός στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, εκπροσωπώντας τη Συρία σε συνέδρια στο εξωτερικό, δίπλα σε «απίστους», ενώ διατηρούσε τη θέση του ως διευθυντής των «ειδώλων» της Παλμύρας.

Ο δρ Αμπντελκαρίμ είπε πως ο Ασαάντ κρατούνταν από τον Ιούλιο από το ISIS, το οποίο τον πίεζε να αποκαλύψει την τοποθεσία κρυμμένων θησαυρών στην αρχαία πόλη.

Η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία, επιβεβαίωσε την εκτέλεση του Ασαάντ, αποκαλύπτοντας ότι ο ηλικιωμένoς αρχαιολόγος εκτελέστηκε σε πλατεία της Παλμύρας, ενώπιον δεκάδων κατοίκων.

Το ISIS κατέλαβε την Παλμύρα, χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, στις 21 Μαΐου, προκαλώντας την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την τύχη των μοναδικών αρχαιολογικών της θησαυρών. Μέχρι στιγμής, τα μνημεία της Παλμύρα έχουν παραμείνει ανέπαφα, παρά τις αναφορές ότι το ISIS έχει ναρκοθετήσει πολλά από αυτά. Η ισλαμική οργάνωση έχει, πάντως, καταστρέψει περίφημο άγαλμα λέοντα, έξω από το μουσείο της Παλμύρα, στα τέλη Ιουνίου.

Τα περισσότερα εκθέματα του μουσείου είχαν φυγαδευθεί από το προσωπικό πριν από την άφιξη των μαχητών του ISIS, αν και η ισλαμική οργάνωση προέβη στην καταστροφή με εκρηκτικά πολλών ιστορικών μουσουλμανικών τάφων.

Η υστερική εκδοχή του Ισλάμ, την οποία πρεσβεύει το ISIS, θεωρεί ειδωλολατρικό κάθε άγαλμα ή ταφικό μνημείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή