Τραυματισμοί μεταξύ προσφύγων στη Γερμανία

Τραυματισμοί μεταξύ προσφύγων στη Γερμανία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΦΟΥΡΤΗ. Επεισοδιακή νύχτα, που κατέληξε στον τραυματισμό 17 προσφύγων και αστυνομικών, ήταν η νύχτα της Τετάρτης στο κατάλυμα προσφύγων στο Ζουλ της Θουριγγίας. Σύμφωνα με τις Αρχές, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν πρόσφυγας έσκισε το Κοράνι και επιχείρησε να πετάξει σελίδες στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση από δεκάδες οργισμένους συγκατοίκους του. Ο πρόσφυγας βρήκε καταφύγιο στο δωμάτιο των φρουρών του χώρου, οι οποίοι μετατράπηκαν σε στόχο του πλήθους.

Σχόλια αστυνομικών

«Η βία στο Ζουλ πρέπει να ανησυχήσει τους πολιτικούς», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων GdP, Γεργκ Ράντεκ. «Τα υπερπλήρη καταλύματα, ο εφιαλτικός συνωστισμός που δεν αφήνει σχεδόν καθόλου ιδιωτικό χώρο οδηγεί σε συγκρούσεις για το παραμικρό και μπορεί να πυροδοτεί βίαια επεισόδια», σχολίασε o εκπρόσωπος των αστυνομικών. Το κατάλυμα στο Ζουλ έχει προδιαγραφές φιλοξενίας 1.200 ατόμων, αλλά φιλοξενεί 1.700.

«Πρέπει να επεκτείνουμε άμεσα τις υποδομές μας», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελοφ. Ο Ράμελοφ σημείωσε, επίσης, ότι οι πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων θα ήταν καλό να καταλύουν σε διαφορετικούς χώρους. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόσφυγας που έσκισε το Κοράνι ήταν Αφγανός και το πλήθος που του επιτέθηκε αποτελείτο από Σύρους.

Ορδές προσφύγων

Προχθές, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι φέτος αναμένεται να φθάσουν στη χώρα έως και 800.000 πρόσφυγες. Ο Ντε Μεζιέρ επρόκειτο χθες να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπερνάρ Καζνέβ, στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας. Πριν αφιχθεί στο Βερολίνο, ο Καζνέβ υπέγραψε χθες συμφωνία με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι για τη συνεργασία των δύο χωρών στην ενίσχυση της φρουράς του Καλαί.

Οι 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες που αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν στη Βρετανία είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η Τουρκία. Χθες ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης, Φουάτ Οκτάι, διατύπωσε το παράπονο πως η Τουρκία «έχει αφεθεί μόνη της, σαν να επρόκειτο για δικό της πρόβλημα». «Πρόκειται για ανθρωπιστική τραγωδία και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούσε να συμπαρασταθεί στην Τουρκία, θα εξυπηρετούσε και τα δικά της συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Ο Οκτάι υποστήριξε ότι από την αρχή του συριακού εμφυλίου, το 2011, η Τουρκία έχει ξοδέψει έξι δισεκατομμύρια δολάρια για τη φροντίδα των προσφύγων, ενώ έχει λάβει για τον σκοπό αυτό βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ύψους 418 εκατομμυρίων. «Μια πολιτική ανοικτών θυρών θα βοηθήσει την Ευρώπη να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα την παρακινήσει να επιλύσει τις ρίζες του προβλήματος στη Συρία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή