Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σύνορα των Σκοπίων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σύνορα των Σκοπίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψουν τη συνεχιζόμενη μαζική εισροή προσφύγων από την Ελλάδα στο έδαφός τους, τα Σκόπια έθεσαν χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη μεθόριό τους στον νότο αλλά και εκείνη στον βορρά, στα σύνορά τους με τη Σερβία που αποτελεί την πύλη εξόδου των ροών από τη χώρα. Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αναπτύξουν στα σημεία εισόδου και εξόδου των προσφύγων, δυνάμεις του στρατού που θα συνδράμουν τις αστυνομικές περιπόλους.

Πρακτικά, σε ό,τι αφορά τα σύνορα με την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι οι γείτονες «φράζουν» τα μονοπάτια στην περιοχή της Ειδομένης, όπου μέχρι χθες οι αστυνομικές τους περίπολοι περίμεναν και αφού κατέγραφαν, στη νεκρή ζώνη, τους πρόσφυγες, επέτρεπαν τη μετάβασή τους στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής από όπου έφευγαν με τρένο για τα σύνορα με τη Σερβία.

Πλέον και εφόσον συνεχιστεί το κλείσιμο των παράνομων αυτών διόδων, η πίεση αναμένεται να μεταφερθεί στην ελληνική πλευρά, καθώς η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών προς τα σύνορα θα προκαλέσει μεγάλο συνωστισμό και πονοκέφαλο στις ελληνικές αρχές που θα κληθούν να βοηθήσουν χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.

Ηδη, χθες και προτού σφίξει η κυβέρνηση της FYROM τα μέτρα φρούρησης, περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες περίμεναν να περάσουν στη γειτονική χώρα και διαρκώς κατέφθαναν και άλλοι με λεωφορεία και ταξί.

Πρέπει να τονιστεί ότι η κίνηση των αυτοκινήτων στους αυτοκινητόδρομους, όπως και των συρμών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης καθώς και η διέλευση ανθρώπων σε όλες τις συνοριακές διόδους με την ΠΓΔΜ διεξάγεται κανονικά.

Σύσκεψη για τη διαχείριση της δύσκολης, όπως διαγράφεται, κατάστασης στα σύνορα με ορατό το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολύκαστρο του Κιλκίς όπου καταγράφηκαν τραγικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για παντελή απουσία κεντρικού σχεδιασμού.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η αλλαγή πλεύσης του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τους 2.500 πρόσφυγες που αντί για τη Θεσσαλονίκη κατέληξαν στον Πειραιά, ήταν αποτέλεσμα δυσφορίας και των πιέσεων του ευρωπαϊκού παράγοντα, που θεώρησε αδιανόητη την επίσημη κρατική εμπλοκή στη διακίνηση παράνομων μεταναστών και την προώθησή τους σε άλλες χώρες.

Παρέμβαση Ανθιμου

Ωστόσο και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος μιλώντας στην «Κ» εξέφρασε την αντίθεσή του στον κατάπλου του πλοίου στη Θεσσαλονίκη και στην αποβίβαση των προσφύγων. «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, αλλά εμείς εδώ δεν χωράμε άλλους, δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε». Εκπρόσωπος του κ. Ανθιμου πάντως συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», πλην όμως, όπως είπε ο κ. Ανθιμος, δεν χρειάστηκε να διατυπώσει την «ήπια διαφωνία μας», καθώς έγινε γνωστό ότι άλλαξε δρομολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή