Η Πλατφόρμα γίνεται ΕΑΜ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να αντιπαρατεθεί σκληρά με την κυβερνητική πλειοψηφία και να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη στάση του πρωθυπουργού είναι η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, τη συγκρότησή της σε κόμμα και την κάθοδό της στις εκλογές, με στόχο: «Να επιβάλει την ακύρωση όλων των μνημονίων. Να προωθήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Να υπερασπίσει το αγωνιστικό "όχι" του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα».

Η επικρατέστερη ονομασία του νέου κόμματος, η οποία έχει συζητηθεί εδώ και πολλές ημέρες, είναι Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο -ΕΑΜ- που παραπέμπει στο ιστορικό ΕΑΜ. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, το νέο κόμμα περιγράφεται ως «αντιμνημονιακό, προοδευτικό, δημοκρατικό». Ως αποστολή του έχει «να υπερασπίσει το αγωνιστικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Να ακυρώσει τη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της Ελλάδας. Να βάλει τη χώρα σ’ ένα καινούργιο δρόμο εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, διεξόδου, ανόρθωσης και νέας προοδευτικής πορείας». Επικεντρωμένη προσωπικά στον πρωθυπουργό η ανακοίνωση τονίζει ότι «οι εκλογές εξπρές που αποφάσισε ο Αλ. Τσίπρας γίνονται για να βάλει ταφόπετρα στο περήφανο “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος. Για να βάλει ταφόπετρα στους αντιμνημονιακούς αγώνες και τις αντιμνημονιακές προσδοκίες του λαού».

Πάντως, το νέο κόμμα θα έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα με περίπου 25 βουλευτές. Η ανεξαρτητοποίηση είχε αποφασιστεί να γίνει χθες βράδυ, έπειτα από ολοήμερες διεργασίες στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Β. Χαραλαμπίδου και ενώ αναμενόταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αλλά τελικά αυτό θα γίνει σήμερα, με στόχο να έχει πλήρη δικαιώματα, τηλεοπτικό χρόνο, κρατική επιχορήγηση κ.λπ.

Ενδειξη της σκληρής γραμμής που θα ακολουθήσει, αποτελεί η απόφαση του Αλέκου Καλύβη να παραιτηθεί χθες από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τη στάση του πρωθυπουργού. Ο κ. Καλύβης, στέλεχος και εκ των μετριοπαθών της Αριστερής Πλατφόρμας, στη δήλωσή του τονίζει ότι «ο Αλ. Τσίπρας και μια μικρή ομάδα στελεχών αποφάσισαν για πολλοστή φορά να γράψουν το κόμμα στα παλιά τους τα παπούτσια και πρακτικά να το καταργήσουν, να ασκήσουν πολιτική με όρους “πολιτικής χαρτοπαιξίας” και να προχωρήσουν σε εκλογές-εξπρές για να νομιμοποιήσουν τον εναγκαλισμό των μνημονίων και την εκδίωξη όσων διαφωνούν». Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπό τον πρωθυπουργό θα καταγραφεί και τυπικά η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μείζον ζήτημα για τον κ. Λαφαζάνη είναι το θέμα της συνεργασίας του με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει, αλλά δεν είναι σαφές αν υπάρχει συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή