Βιβλιοθήκη ήχων της φύσης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βιβλιοθήκη Macaulay του Πανεπιστημίου Cornell, στη Νέα Υόρκη, επιφυλάσσει μία έκπληξη στους ανυποψίαστους επισκέπτες. Αντί για πνιχτούς ψιθύρους και ανυπόμονα ξεφυλλίσματα, οι ήχοι που κατά κανόνα ακούγονται στις αίθουσές της είναι κελαηδήματα, μουγκρητά και βρυχηθμοί. Η μοναδική στον κόσμο συλλογή, που «θεμελιώθηκε» το 1929 με την απόκτηση του ηχογραφημένου τραγουδιού ενός σπουργιτιού, δεν περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, ούτε πολύτιμα χειρόγραφα, αλλά έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό οπτικοακουστικών ντοκουμέντων από την άγρια –ή και όχι ιδιαίτερα– φύση. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο καλούνται να συμβάλουν συστηματικά στον εμπλουτισμό του εκτενούς αρχείου, αποστέλλοντας ηχογραφημένες «φωνές» πουλιών, θηλαστικών, εντόμων, ακόμα και ψαριών, όπως επίσης και βίντεο που καταγράφουν τις συμπεριφορές των ζώων. Μάλιστα, η βιβλιοθήκη προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση και εξοπλισμό σε όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν «στην καταγραφή της βιοποικιλότητας με ήχο και εικόνα».

Αυτήν τη στιγμή, τα πάνω από 175.000 ηχητικά κλιπ της βιβλιοθήκης, η οποία ανήκει στο Εργαστήριο Ορνιθολογίας του Cornell, καλύπτουν περίπου το 75% των ειδών πτηνών, ενώ τα 50.000 βίντεοκλιπ απεικονίζουν 3.500 και πλέον είδη ζωής. Τα περισσότερα από τα αρχεία είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμα στο Διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας macaulaylibrary.org. Ετσι, συνιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, αλλά και ένα ανεξάντλητο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους φιλόζωους. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι πολλά από τα εκπροσωπούμενα είδη ζωής απειλούνται με εξαφάνιση καθιστά αυτήν τη μικρή «κιβωτό» ακόμα πιο σημαντική, αφού οι μελλοντικές γενιές δεν αποκλείεται να καταφεύγουν στους καταλόγους της αναζητώντας ήχους και εικόνες, που δεν θα γνωρίσουν ποτέ από κοντά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή