Τρίτη δύναμη στη Βουλή η «Λαϊκή Ενότητα» του Λαφαζάνη με 25 βουλευτές

Τρίτη δύναμη στη Βουλή η «Λαϊκή Ενότητα» του Λαφαζάνη με 25 βουλευτές

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «αποτύπωση της επιλογής που είχαν κάνει να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζουν πηγές του Μαξίμου την επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη και ακόμη 24 βουλευτών να συγκροτήσουν ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα και νέο κόμμα, επισημοποιώντας έτσι το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης όρισε γραμματέα της “Λαϊκής Ενότητας” τον Στάθη Λεουτσάκο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Δημήτρη Στρατούλη και εκπρόσωπο Τύπου τον Κώστα Ήσυχο.

Η ανακοίνωση της μαζικής ανεξαρτητοποίησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου να βρίσκεται, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής, στη θέση της Προεδρεύουσας. Το γεγονός ότι η κ. Χαραλαμπίδου συνυπογράφει την κίνηση, αυτομάτως της στέρησε το δικαίωμα-δυνατότητα να προεδρεύσει, αφού η ιδιότητα της Γ’ Αντιπροέδρου αποδίδεται βάσει του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6, παρ. 2) σε βουλευτή της πρώτης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας. Από τη στιγμή που η κ. Χαραλαμπίδου ανεξαρτητοποιήθηκε, σύμφωνα με τον Κανονισμό δεν θα μπορούσε να προεδρεύσει της σημερινής συνεδρίασης. Είναι γι’ αυτό τον θεσμικού περιεχομένου λόγο που εκτιμάται ότι δεν συνυπέγραψε την ίδια πρωτοβουλία και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρωτοβουλία Λαφαζάνη, πάντως, έρχεται πέραν όλων των άλλων να προσδώσει στις γενικότερες πολιτικές-προεκλογικές εξελίξεις μια νέα αξιοπρόσεκτη παράμετρο: Με 25 βουλευτές, η νέα ΚΟ αναδεικνύεται σε τρίτη, ως προς την ισχύ της, δύναμη στην παρούσα Βουλή – η οποία, υπεθνυμίζεται ότι τυπικά και ουσιαστικά δεν έχει διαλυθεί. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με ερμηνείες πολιτικών και συνταγματολόγων, σημαίνει ότι κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών θα είναι πλέον ο κ. Λαφαζάνης και όχι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να κληθεί να λάβει, ως εντολοδόχος πρωθυπουργός, την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν οι προσπάθειες του κ. Ευ. Μεϊμαράκη αυτό το τριήμερο δεν ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος εντός αυτού του εξαρετικά ρευστού περιβάλλοντος: Αλλοι υποστηρίζουν ότι καθώς η «Λαϊκή Ενότητα» σχηματίστηκε από την παρούσα Βουλή και δεν ήταν δύναμη που αναδείχθηκε από τις εκλογές, δεν μπορεί να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Επικαλούνται ως προς αυτό την πρόνοια του Συντάγματος (Αρθρο 37 και συνδυασμός άρθρων 2, 3, καθώς επίσης και ειδικά της Ερμηνευτικής Δήλωσης που το συνοδεύει) που παραπέμπει ευθέως σε κόμματα-κοινοβουλευτικές δυνάμεις οι οποίες έλαβαν ψήφο του εκλογικού σώματος στις πρόσφατες εκλογές. Ειδικότερα, το εν λόγω Αρθρο του Συντάγματος αναφέρει:

«Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

* Eρμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές  νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα». 

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης

“Οι υπογραφόμενοι, που έχουμε εκλεγεί βουλευτές, με τους συνδυασμούς του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κατά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, από τις οποίες προήλθε η παρούσα Bουλή, γνωστοποιούμε και δηλώνουμε προς την κυρία Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ότι συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ,αποχωρούμε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην οποία ανήκαμε και συγκροτούμε ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά τις διατάξεις των άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, ιδία των άρθρων 15 και 16 αυτού, και των διατάξεων του Τμήματος Γ.’ Μέρος Τρίτο του Συντάγματος της Ελλάδας.
Επιθυμούμε και δηλώνουμε ότι η επωνυμία της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ».
Αρχηγός και Πρόεδρος της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιώς.
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, βουλευτές και υπογράφοντες την παρούσα δήλωση είναι οι εν συνεχεία αναφερόμενοι:

1. Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιώς

2. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

3. Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

4. Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής νομού Μαγνησίας

5. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής νομού Καστοριάς

6. Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής νομού Πιερίας

7. Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής νομού Λέσβου

8. Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών

9. Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής νομού Καβάλας

10. Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής νομού Ηρακλείου

11. Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας

12. Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής νομού Ευρυτανίας

13. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής νομού Ημαθίας

14. Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Πειραιώς

15. Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Κοζάνης

16. Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής νομού Κοζάνης

17. Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Μεσσηνίας

18. Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής νομού Κέρκυρας

19. Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής νομού Βοιωτίας

20. Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Βοιωτίας

21. Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών

22. Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής νομού Καβάλας

23. Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

24. Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Μεσσηνίας.

25. Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου,βουλευτής Νομού Φθιώτιδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή