Στόχος πρόσφυγες στη Γερμανία

Στόχος πρόσφυγες στη Γερμανία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ολο και μεγαλύτερη αισιοδοξία σχετικά με το γεγονός ότι η Γερμανία μπορεί να διαχειριστεί τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στο έδαφός της δείχνουν οι Γερμανοί, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ZDF. Δύο νέες επιθέσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη εναντίον καταλυμάτων προσφύγων, καθώς μια όλο και πιο βίαιη μειοψηφία φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη.

Το βαρόμετρο ZDF

To 60% των ερωτηθέντων στο πολιτικό βαρόμετρο του ZDF θεωρεί ότι η Γερμανία μπορεί να διαχειριστεί τις αφίξεις προσφύγων, αντί 37% που θεωρεί ότι δεν μπορεί. Παρόλο που οι αφίξεις τον Ιούλιο ήταν λιγότερες, στη μέτρηση του Ιουλίου το ποσοστό όσων θεωρούσαν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ήταν μικρότερο (54%), ενώ το 41% θεωρούσε ότι δεν είναι διαχειρίσιμη.

Στις 3.20 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι αρχές της Βαυαρίας έλαβαν τηλεφώνημα από πρόσφυγες, το κατάλυμα των οποίων είχε πάρει φωτιά. Πρόσφυγας ανέφερε στην αστυνομία ότι είδε δύο ανθρώπους να πηδούν από το παράθυρο του ισογείου και έναν τρίτο στην είσοδο του καταλύματος, οι οποίοι το έβαζαν στα πόδια. Η πυροσβεστική έφθασε ταχύτατα στο κατάλυμα, στην πόλη Νόισταντ αν ντερ Βάλντνααμπ, με αποτέλεσμα οι 19 κάτοικοι, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, να μην πάθουν τίποτα.

Στο Βερολίνο, οι αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες και μία γυναίκα ως υπόπτους για εμπρησμό σε κατάλυμα προσφύγων στο υποβαθμισμένο προάστιο Μαρτσάν. Ο φρουρός του καταλύματος είδε τρεις μαυροντυμένους να πετούν φλεγόμενο ξύλο στο εσωτερικό του κτιρίου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Ενας από τους κατοίκους κατόρθωσε να σβήσει γρήγορα τη φωτιά. Ηταν μία από τις 150 ανάλογες επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία από τις αρχές του χρόνου.

«Η πολιτική πρέπει να ενεργήσει πιο αποφασιστικά ενάντια στον ρατσισμό. Πρέπει να αυξηθούν οι ποινές εναντίον βίαιων ακροδεξιών», σημείωσε η Αννα Ράιμαν στο περιοδικό Spiegel. «Πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε την αυξανόμενη βία εναντίον καταλυμάτων προσφύγων “ανάξια της χώρας μας”. Σε μια εποχή στην οποία σχεδόν καθημερινά σε κάποιο μέρος της Γερμανίας κάποιο προσφυγικό κατάλυμα δέχεται επίθεση, θα μπορούσε να ήταν λίγο σκληρότερη. Δεν τολμούμε καν να φανταστούμε πώς θα αντιδρούσε η πολιτική σκηνή αν τέτοιου είδους βία εκπορευόταν από ισλαμιστές», σημειώνει η ίδια δημοσιογράφος.

Μέρκελ – Ολάντ

H Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό της Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν πώς μπορεί η Ευρώπη να διαχειριστεί την άφιξη των προσφύγων. Η κ. Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά δυσάρεστο» το γεγονός ότι η Γερμανία υποδέχεται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, χαρακτήρισε χθες «απαράδεκτο» τον ρυθμό με τον οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προχωρούν στην κατάρτιση της πολιτικής αυτής. «Είναι απαράδεκτο να συνεχίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να λειτουργούν με τους ρυθμούς που λειτουργούν», είπε ο Ντε Μεζιέρ. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία 218.221 άνθρωποι από την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, ενώ η πρόβλεψη του Ντε Μεζιέρ είναι για 800.000 αφίξεις ώς τα τέλη της χρονιάς.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αρνούνται τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις τις οποίες ζητούν ο Ντε Μεζιέρ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιουνκέρ. Τα σχέδια της Κομισιόν προβλέπουν ότι από τον Οκτώβριο, 32.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ιταλία και την Ελλάδα θα κατανεμηθούν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. σε εθελοντική βάση. Στις αρχές του 2016, η Κομισιόν θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο υποχρεωτικής κατανομής ανά χώρα, με κριτήρια μεταξύ άλλων το μέγεθος του πληθυσμού και της οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή