Το κυνήγι της φθηνής φοιτητικής κατοικίας κοντά στις σχολές

Το κυνήγι της φθηνής φοιτητικής κατοικίας κοντά στις σχολές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μετά τη χαρά της εισαγωγής στη σχολή της επιλογής τους, ξεκινά ο πονοκέφαλος, για τους νέους φοιτητές και κυρίως για τις οικογένειές τους, της εξεύρεσης φθηνής φοιτητικής κατοικίας. Παρότι η πλειονότητα πλέον των υποψηφίων έχει ως κριτήριο επιλογής σχολής το να βρίσκεται στον τόπο κατοικίας τους ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους, αναγκαστικά κάποιοι θα βρεθούν σε πόλεις μακριά από τη γενέτειρά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μηνιαίων φοιτητικών δαπανών αφορά την ενοικίαση κατοικίας. Ωστόσο, το επίπεδο του ενοικίου είναι πολύ διαφορετικό από πόλη σε πόλη. Οι φοιτητές ανάλογα με το πανεπιστήμιο όπου σπουδάζουν πληρώνουν για τη διαμονή τους από 180 έως και 340 ευρώ ανά μήνα. «Κυρίως ζητούνται γκαρσονιέρες επιπλωμένες, είτε στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση και τακτική συγκοινωνία προς το Πανεπιστήμιο» λέει στη «Κ» η κ. Νάντια Βασιλείου, μεσίτρια κατοικιών που ασχολείται με τα φοιτητικά ακίνητα 30 χρόνια. «Υπάρχει υπερπροσφορά στο κέντρο της Αθήνας σε γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα τα οποία μπορούν να στεγάσουν φοιτητές» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το spitogatos.gr, τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα για εύρεση φοιτητικής κατοικίας, η μέση τιμή για μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης ανέρχεται στα 247 ευρώ για 37 τ.μ., ενώ για ένα δυάρι στα 297 ευρώ για 50 τ.μ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτριος Μελαχρινός μιλώντας στη «Κ» αναφέρει: «Μια γενική εκτίμηση είναι ότι οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες περίπου κατά 8% σε σχέση με πέρυσι στα φοιτητικά διαμερίσματα. Η περίοδος της έντονης κινητικότητας από τους φοιτητές στο Spitogatos.gr ξεκινά μετά τις 15 Αυγούστου, κορυφώνεται την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Η επισκεψιμότητα αυτήν την περίοδο συνήθως σημειώνει τα υψηλότερα ολόκληρης της χρονιάς, ξεπερνώντας τους 100.000 επισκέπτες την ημέρα.  Μαζί με τις υπόλοιπες σελίδες αγγελιών ακινήτων που διαχειριζόμαστε (spiti24.gr, tospitimou.gr) η συνολική ημερήσια επισκεψιμότητα αναμένεται να φτάσει τις 200.000 επισκέψεις στις αρχές Σεπτέμβρη». Η Γεωργία Τσαμπή, που διατηρεί με τον σύζυγο της μεσιτικό γραφείο στον Βόλο εξηγεί ότι «περισσότερο από τον Βόλο κινητικότητα αυτήν την περίοδο παρατηρείται στη Λάρισα, από φοιτητές και γονείς που θεωρούν δεδομένες τις σπουδές σε μία από τις Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΤΕΙ της πόλης, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα από τις αρχές Σεπτεμβρίου». Η μέση τιμή για μια γκαρσονιέρα στη Λάρισα και στον Βόλο κυμαίνεται από 180 ώς 200 ευρώ, ενώ για ένα δυάρι από 200 ώς 240 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια ο κ. Γεράσιμος Παπασταματόπουλος, μεσίτης, δηλώνει στην «Κ» ότι «τα ακίνητα που μένουν ξενοίκιαστα είναι λίγα και αυτά διότι δεν είναι καλή η κατάσταση του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης ενδεχομένως δεν έχει τη διάθεση να το ανακαινίσει ή η τιμή είναι εκτός εμπορικής αγοράς». Ακριβώς λόγω της μεγάλης ζήτησης «οι τιμές παραμένουν σταθερές και δεν αναμένετε να πέσουν, ειδικά στα "καλά" διαμερίσματα, πρώτης ζήτησης» λέει και συμπληρώνει: «Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι φοιτητές και οι γονείς τους, οι οποίοι αναμένεται να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, είναι να ελέγξουν τα έξοδα συντήρησης του ακινήτου κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Να μην προβούν σε βιαστική επιλογή, όμως, εφόσον έχουν βρει το κατάλληλο ακίνητο γι’ αυτούς, να καταλήξουν, καθώς μπορεί να το χάσουν από άλλον ενδιαφερόμενο. Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Ομως μπορούν να απευθυνθούν και σε επαγγελματίες μεσίτες». Χρήσιμη είναι και μια βόλτα στις φοιτητογειτονιές, καθώς δεν λείπουν τα «ενοικιαστήρια» στις κολώνες, τις εισόδους των πολυκατοικιών αλλά και τις κεντρικές πύλες των πανεπιστημίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή