Οι επιδόσεις του εξαμήνου δείχνουν νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών το 2015

Οι επιδόσεις του εξαμήνου δείχνουν νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών το 2015

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς νέα ρεκόρ οδεύει ο ελληνικός τουρισμός το 2015 με τη στήριξη Αμερικανών, Γερμανών, Βρετανών και άλλων τουριστών από βασικές και αναδυόμενες για τη χώρα μας αγορές υποδοχής επισκεπτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 20,8%, φθάνοντας σε 7,56 εκατομμύρια. Παράλληλα, για την ίδια περίοδο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 8,2% φθάνοντας τα 4,1 δισ. ευρώ. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,5%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή των ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 38,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 41,6% (286.000), από τη Γερμανία κατά 23,5% (881.500), από τη Βρετανία κατά 18% (820.500) και από τη Γαλλία κατά 12,5% (463.500), ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 60,6% (150.600). Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τους Αμερικανούς τουρίστες αυξήθηκαν κατά 32,9% (305,9 εκατ. ευρώ), από τους Βρετανούς κατά 30,3% (626,7 εκατ. ευρώ), από τους Γάλλους κατά 21,2% (318,7 εκατ. ευρώ) και από τους Γερμανούς κατά 18,1% (652,7 εκατ. ευρώ), ενώ από τους Ρώσους μειώθηκαν κατά 63,2% (129,3 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, για τον Ιούνιο οι συνολικές αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 12,4% (3 εκατ.), ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 1,2% (1,9 δισ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών υπεραντιστάθμισαν το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών (132,7%).

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητα που έδειξε ο ελληνικός τουρισμός στις δυσκολίες της φετινής σεζόν και θέτοντας ως προϋπόθεση την ομαλή διεξαγωγή της νέας εκλογικής διαδικασίας με την ανάδειξη σταθερού κυβερνητικού σχηματισμού, εκτιμά ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών θα υπερβούν για το σύνολο της χρονιάς τα 25 εκατ. και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τα 14 δισ. ευρώ. Στη διαμόρφωση θετικών δεδομένων για τον ελληνικό τουρισμό συνέβαλε καθοριστικά η διατήρηση των ξενοδοχειακών τιμών (των συμβολαίων) σε ανταγωνιστικά επίπεδα στις ξένες αγορές. Οι Ελληνες ξενοδόχοι, όποτε χρειάσθηκε στη διάρκεια της σεζόν, έριξαν πακέτα προσφορών στις αγορές αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά επίπεδα των συντελεστών ΦΠΑ –που υφίστατο για τελευταία χρονιά φέτος– στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης. Επίσης, η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας ενίσχυσε την τουριστική ζήτηση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Εξάλλου, μερική ανακατανομή του διεθνούς ταξιδιωτικού ρεύματος προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία και οι πράξεις τυφλής βίας στην Τουρκία, η οποία επηρεάσθηκε και από την εγγύτητά της με την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. Στους δύο προορισμούς απέφυγε για λόγους ασφαλείας να ταξιδέψει ένας αριθμός τουριστών φέτος, που προτίμησε άλλες χώρες για τις διακοπές του, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, το Bloomberg σε ρεπορτάζ του αναφέρεται στη θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος, αντιδιαστέλλοντας την πτώση των αφίξεων που παρατηρείται στην Τουρκία. Οπως σημειώνει, η παρ’ ολίγον οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας δεν αποδείχθηκε αποτρεπτικός παράγοντας για την προσέλκυση επισκεπτών. Αντίθετα, ο τουρισμός στην Τουρκία επηρεάσθηκε λόγω της κλιμάκωσης της βίας, αλλά και της εγγύτητας της χώρας με την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή