«Μαχαίρι» 40% στις εισαγωγές λόγω των capital controls

«Μαχαίρι» 40% στις εισαγωγές λόγω των capital controls

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 60% των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων για συναλλαγές στο εξωτερικό καλύπτουν οι εγκρίσεις της Επιτροπής Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, στο διάστημα 29 Ιουνίου μέχρι 18 Αυγούστου εγκρίθηκαν συναλλαγές επιχειρήσεων στο εξωτερικό συνολικού ύψους 2,97 δισ. ευρώ έναντι αναγκών ύψους 5 δισ. ευρώ βάσει των στοιχείων πριν από την επιβολή των περιορισμών. Δηλαδή οι συναλλαγές επιχειρήσεων με το εξωτερικό «τρέχουν» με μικρότερο ρυθμό κατά 40% σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, στο διάστημα 29 Ιουνίου μέχρι και 18 Αυγούστου, εγκρίθηκαν αιτήματα συνολικού ύψους 2.976 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 725 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη διατραπεζική αγορά, τα 702 εκατ. ευρώ την ενέργεια, τα 296 εκατ. ευρώ τρόφιμα, τα 152 εκατ. ευρώ φαρμακευτικά προϊόντα και τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ αφορούσαν άλλους τομείς, όπως δαπάνες αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, εισαγωγές πρώτων υλών, αυτοκινήτων, ένδυση – υπόδηση, είδη καπνού, παιχνίδια, βιβλία κ.ά.

Συνολικά υποβλήθηκαν στην Επιτροπή 10.331 αιτήματα για έγκριση χρηματοδότησης εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 8.509, απορρίφθηκαν 332, ανακλήθηκαν 373, ενώ για 579 αιτήματα απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία. Από τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 1.293 αφορούσαν αιτήματα για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ και 1.195 αιτήσεις ποσά κάτω των 150.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την 3η εβδομάδα των περιορισμών τα ημερήσια αιτήματα σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ εγκρίθηκαν αιτήματα ύψους ανάλογου των αιτημάτων που εγκρίθηκαν συνολικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, παρά τη σημαντική μείωση των ελληνικών εισαγωγών τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ύφεσης, οι μέσες μηνιαίες ανάγκες της χώρας μας από εισαγόμενα προϊόντα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, παραδοσιακά οι μήνες Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι από τους μήνες με τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών, προσεγγίζοντας τα 4,5 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, στο πλαίσιο των capital controls είναι η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, λιγότερο από 20%, κάτι που συνεπάγεται ότι περίπου το 80% των πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία είναι εισαγόμενα. Σημειώνεται ότι στην 3μηναία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνεται ότι οι χειρισμοί κατά τους τελευταίους έξι μήνες οδήγησαν σε ύφεση την ελληνική οικονομία και σε εβδομαδιαίες απώλειες έως και 2,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών έχει και ορισμένες θετικές πτυχές κυρίως σε ό,τι αφορά την ώθηση στη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών δικτύων συναλλαγών. Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, τον περασμένο Ιούλιο εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο νέες χρεωστικές κάρτες, ενώ πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως. Επίσης ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενος αλλά και στους νέους πελάτες καρτών. Παράλληλα πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking, με πάνω από 150.000 νέους χρήστες τον περασμένο Ιούλιο.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η «εκτίναξη» των τραπεζικών συναλλαγών μέσω καρτών, internet και phone banking εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης. Παράλληλα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση στη μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών στη χώρα μας, το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 40 δισ. ευρώ. Ετσι μια μείωσή της κατά 5 δισ. θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως. Η συντονισμένη υλοποίηση ενός πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή