Μεταναστευτικό: Μετ’ εμποδίων η συγκρότηση Αρχής για τα κονδύλια

Μεταναστευτικό: Μετ’ εμποδίων η συγκρότηση Αρχής για τα κονδύλια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, προϋπόθεση για την εκταμίευση κοινοτικών πόρων που προορίζονται για τη διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με συνεργάτες της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση της διαχειριστικής Αρχής υπεγράφη τη Δευτέρα και αναμένεται, ενδεχομένως και σήμερα, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στελέχωση και πιστοποίησή της από το υπουργείο Οικονομικών. Το καλό σενάριο προβλέπει ότι η λειτουργία της θα ξεκινήσει το αργότερο την 15η Σεπτεμβρίου και, επομένως, τότε θα αρχίσει η ροή κοινοτικών πόρων.

Στη νέα υπηρεσία (η συγκρότηση της οποίας εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2014) πρόκειται να μεταταγούν από άλλους φορείς του Δημοσίου 40 άτομα, ενώ με απόφαση που υπέγραψαν την 10η Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου στη θέση του ειδικού γραμματέα της υπηρεσίας τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Καρατζόγλου. Αλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί ως προς τον χρόνο λύσης των εκκρεμοτήτων που θα ανοίξουν τη στρόφιγγα των κοινοτικών κονδυλίων. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν, η στελέχωση της υπηρεσίας απαιτεί υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες είναι άγνωστο εάν θα μπορέσουν να υπογραφούν από τα στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης που πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την Παρασκευή.

Προσωρινά, μέρος της έκτακτης κοινοτικής χρηματοδότησης αποδεσμεύθηκε διαμέσου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ήδη απορροφάται σε δράσεις όπως η πρόσληψη διερμηνέων κ.λπ. Ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα η εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων για την κάλυψη των δράσεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, σχετικά με τη διαχείριση προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό. Δήλωσε ότι «η επιτροπή τελεί εν αναμονή της απάντησης των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα. Αμέσως μετά θα αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατ. ευρώ».

Αναφερόμενη στο σχέδιο της Κομισιόν για ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., η κ. Μπερτό παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών που αποφασίστηκε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών.

Στο μεταξύ δεσμεύθηκε κατά πληροφορίες από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κονδύλι ικανό να καλύψει το κόστος μετακίνησης 20 και πλέον αστυνομικών προς τις αστυνομικές υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ προχωρά η προμήθεια 20 συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων (scanners) στα σημεία εισόδου και καταγραφής των παράνομων μεταναστών.

Στην Κω

Αντίθετα, με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία εξεύρεσης χώρων για τη χωροθέτηση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ). Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι τεχνικά κλιμάκια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής έλεγξαν χώρο στην Κω, ωστόσο επείγει να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του, ενώ προσέθεσε πως, παρότι δημόσια ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε προθυμοποιηθεί να παραχωρήσει χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέρο για μετατροπή του σε ΚΕΠΥ, δεν έχει υπάρξει γραπτή δέσμευση επ’ αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή