Στην «απομόνωση» για το προσφυγικό

Στην «απομόνωση» για το προσφυγικό

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη πολιτική κινητικότητα γύρω από το προσφυγικό καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις βαλκανικές χώρες με την Ελλάδα πλήρως απομονωμένη. Την ίδια στιγμή, τα ουσιαστικώς ανεξέλεγκτα καραβάνια μεταναστών και προσφύγων που κινούνται από τα ελληνικά σύνορα προς τα Βαλκάνια και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη, προκαλούν ήδη τις έντονες αντιδράσεις και της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καίτοι αναγνωρίζεται το φορτίο που σηκώνει η χώρα, στις Βρυξέλλες υπάρχει οργή για την πλήρη απουσία σχεδίου διαχείρισης από την ελληνική πλευρά, η οποία δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να λάβει και επίσημη μορφή, ενδεχομένως και μέσω της εκκίνησης της διαδικασίας επιβολής προστίμου προς την Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη FYROM έσπευσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, χώρας που διεκδικεί, και ώς ένα βαθμό ιστορικά διαδραματίζει, αυξημένο ρόλο στα Βαλκάνια. Κατέβηκε μέχρι τη Γευγελή απ’ όπου σε δηλώσεις του «κάρφωσε» την Ελλάδα, λέγοντας πως «είναι αναγκαία μια κοινή προσέγγιση και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να εισέρχονται στη “Μακεδονία” μη καταγεγραμμένοι μετανάστες από την Ελλάδα».

Στα Σκόπια μετέβη και είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες ο ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, Ντάνιελ Μίτοφ, ο οποίος δήλωσε πως η χώρα του «θα βοηθήσει τη “Μακεδονία” στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», τονίζοντας πως «η μεταναστευτική πίεση καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη, θίγει όλους και πρέπει να υιοθετηθεί μία ενιαία προσέγγιση και συνεργασία των χωρών της περιοχής». Σε αυτές δεν ενέταξε καν την Ελλάδα.

Αιχμηρός και ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσαβκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογο το γεγονός ότι το πρόβλημα δημιουργείται από χώρα-μέλος της Ε.Ε. (σ.σ. Ελλάδα), με την οποία δεν έχουμε καμία επαφή σε αυτό το μέρος» και ανήγγειλε συνάντηση σύντομα στα Σκόπια των υπουργών Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας προκειμένου να εξευρεθούν κοινές λύσεις. Σε αυτήν δεν έχει κληθεί η Ελλάδα, η οποία επίσης θα απουσιάζει (δεν την κάλεσαν) από τη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, που αρχίζει αύριο στη Βιέννη με τη συμμετοχή της Αγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Τα σερβικά ταμπλόιντ «λούζουν» σχεδόν καθημερινά την ελληνική πλευρά με αρνητικά σχόλια, υποστηρίζοντας ότι έχει καταστεί πλέον μέρος του προσφυγικού προβλήματος, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς να κατηγορεί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τις ελληνικές αρχές για «απροθυμία να καταγράφουν τους πρόσφυγες διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται η Ελλάδα χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε.». Ενδεικτικό της απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα στο προσφυγικό είναι και το γεγονός ότι την ημέρα της δυναμικής εισβολής από την Ειδομένη χιλιάδων Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών και τον τραυματισμό ανθρώπων από τη μεθοριακή αστυνομία της ΠΓΔΜ, δεν υπήρχε ούτε το παραμικρό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας παρότι η κρίση, που θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφορούσε και τις δύο πλευρές.

Η Βουλγαρία, εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, ενώ αυξάνει την αστυνόμευση στη μεθόριο με την Ελλάδα, την οποία θα επιτηρεί πλέον με στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ελληνική διπλωματική πηγή, που γνωρίζει άριστα τη βαλκανική πραγματικότητα, χαρακτήρισε στην «Κ» άκρως ανησυχητική την απουσία της Αθήνας στην όλη προσπάθεια των βόρειων γειτόνων να σχεδιάσουν από κοινού τη διαχείριση του προσφυγικού. «Δυστυχώς μας αγνοούν πλέον οι πάντες, δεν μας υπολογίζει κανείς από τους γείτονες, δεν μας δίνουν σημασία, μας θεωρούν τελειωμένους…», έλεγε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή