Σημαντική αύξηση των προσφύγων με κατεύθυνση την Ουγγαρία

Σημαντική αύξηση των προσφύγων με κατεύθυνση την Ουγγαρία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Τους 2.093 έφθασαν οι πρόσφυγες που εισήλθαν τη Δευτέρα στην Ουγγαρία, αντί 1.493 που ήταν ο ημερήσιος μέσος όρος την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα μέρος από τους χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν συνωστισθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όταν οι Αρχές της ΠΓΔΜ είχαν προσπαθήσει να κλείσουν τα σύνορα το Σαββατοκύριακο.

Φθάνοντας στα σερβοουγγρικά σύνορα, οι πρόσφυγες βρήκαν τα σημεία στα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ανέγερση του φράκτη, αν και κάποιοι τραυματίστηκαν από τα κοφτερά συρματοπλέγματα στην προσπάθεια διάσχισης. Ρεπόρτερ που βρίσκονταν στα σύνορα είδαν δεκάδες άνδρες, γυναίκες, μεταξύ αυτών και μία έγκυο που κρατούσε ένα παιδί από το χέρι, άλλα παιδιά, έναν άνδρα που έσπρωχνε άλλον σε αναπηρική καρέκλα, να περπατούν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που οδηγούσαν προς την Ουγγαρία.

Περίπου 140.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία φέτος, τριπλάσιοι απ’ όσους εισήλθαν στη χώρα το 2014. Μετά την είσοδό τους καταγράφονται από τις Αρχές και υποβάλλουν αίτηση ασύλου, πριν εξαφανιστούν με κατεύθυνση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία. «No security in Afghanistan, no security» είπε ο 33χρονος Αμπντούλ Μουνίρ Ραχίμι από την Καμπούλ, που βρισκόταν καθ’ οδόν με την οικογένειά του προς τη Γερμανία, όπου ζουν οι συγγενείς του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας Ζολτάν Κόβατς δήλωσε χθες ότι οι προσφυγικές ροές πρέπει να ελεγχθούν. Πέρα από την ανέγερση του τριπλού φράκτη και την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα, η Ουγγαρία καταρτίζει νόμο που θα ποινικοποιεί τη διάσχιση του φράκτη και την παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς και τις ποινές που ήδη ισχύουν για τους διακινητές.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας, των Ούγγρων και των Ευρωπαίων, να υπάρξει κάποιο είδος εξομάλυνσης», είπε ο Κόβατς. «Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι ένας φράκτης μπορεί να μειώσει τις εισόδους λαθρομεταναστών στο ένα πέμπτο ή και στο ένα έβδομο». Η ανέγερση του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο «έκλεισε» αυτήν τη δίοδο προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται τώρα με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μάταιη χαρακτήρισε την κατασκευή φρακτών ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπό. «Με το να χτίζουμε φράκτες, να ρίχνουμε δακρυγόνα, να ασκούμε βία σε βάρος προσφύγων και αιτούντων άσυλο, να τους φυλακίζουμε, δεν θα τους αποτρέψουμε από το να έρθουν ή να προσπαθήσουν να έρθουν στην Ευρώπη», είπε ο Κρεπό. «Ας μην παριστάνουμε ότι αυτό που κάνει η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη λειτουργεί.»

Εγκατάσταση «hotspot»

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές Αρχές πρότειναν στην Ουγγαρία να βοηθήσουν στην εγκατάσταση «hotspot» («κομβικού σημείου υποδοχής») στο έδαφός της. Το πρώτο «κομβικό σημείο» λειτουργεί ήδη στην Κατάνη της Σικελίας, ενώ το δεύτερο έχει προγραμματισθεί να λειτουργήσει στον Πειραιά. Σε αυτά τα σημεία πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (ΕΥΥΑ), προκειμένου να βοηθήσουν στις δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η Frontex θα συντονίζει την επιστροφή όσων κρίνεται ότι δεν χρήζουν προστασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή