Τσιρώνης: «Ο Λαφαζάνης δεν μου επέτρεψε να κινηθώ ταχύτερα»

Τσιρώνης: «Ο Λαφαζάνης δεν μου επέτρεψε να κινηθώ ταχύτερα»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ασυμφωνία που υπήρξε σε σειρά ζητημάτων με τον προηγούμενο υπουργό ΠΑΠΕΝ Παν. Λαφαζάνη αποδίδει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης την απουσία νομοθετικού έργου κατά τη σύντομη θητεία του. Οπως αναφέρει, το υπουργείο είχε έτοιμα τρία σχέδια νόμου –για τους δασικούς χάρτες, τους δασικούς συνεταιρισμούς και τη χωροταξική νομοθεσία–, ωστόσο, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, δεν έφθασαν στη Βουλή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από τους οποίους προέρχεται ο κ. Τσιρώνης, πραγματοποιούν την Κυριακή έκτακτο συνέδριο για να αποφασίσουν τη στάση τους στις εκλογές. «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η προγραμματική συμφωνία των 22 σημείων, που έγινε πριν από τις προηγούμενες εκλογές ανάμεσα στις δύο παρατάξεις και οδήγησε στη συνεργασία, τηρήθηκε», λέει στην «Κ».

Ο πρώτος προερχόμενος από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας υπουργός δεν κατάφερε να νομοθετήσει στους 8 μήνες της θητείας του. «Θα είχα κινηθεί ταχύτερα, αλλά δεν μου το επέτρεψε ο υπουργός Παν. Λαφαζάνης. Για παράδειγμα, στα θέματα των αυθαιρέτων ή της χωροταξίας υπήρχαν έτοιμες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να είχαν προωθηθεί για νομοθέτηση. Υπήρξε, επίσης, πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην τοποθέτηση των γενικών γραμματέων του υπουργείου», υποστηρίζει. «Στα θέματα όπου είχα καθαρή αρμοδιότητα κινηθήκαμε πιο άμεσα. Για παράδειγμα, ολοκληρώσαμε τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Επίσης, έχουμε έτοιμα δύο σχέδια νόμου, ένα για τους δασικούς χάρτες και ένα για τους δασικούς συνεταιρισμούς, τα οποία δυστυχώς δεν πρόλαβαν να φθάσουν στη Βουλή».

Ερωτώμενος για την έντονη κριτική που δέχθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για το κυνήγι, ο κ. Τσιρώνης εκτιμά ότι δεν υπήρχε επιλογή. «Προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία, πρέπει να προηγηθεί διάλογος. Σκοπεύαμε να ξεκινήσουμε το φθινόπωρο».

Χωρίς προηγούμενη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, προερχόμενος από μια παράταξη η οποία, όπως αποδείχθηκε, έχει μεν θέσεις αλλά όχι επεξεργασμένες απόψεις για την περιβαλλοντική νομοθεσία, ο κ. Τσιρώνης δεν κατάφερε να «κλείσει» ορισμένες από τις πληγές που ανοίχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία. Αν μπορούσε, θα είχε κάνει κάτι διαφορετικά; «Θα ήθελα να είχα επιμείνει περισσότερο στα χωροταξικά, να είχαμε καταργήσει τον Ν. 4269/14 πριν μπει στη φάση της διαπραγμάτευσης. Ομως αργήσαμε. Είναι το μόνο που νιώθω βάρος μέσα μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή