Διαφυγόντα έσοδα από προγράμματα εθελουσίας αναζητεί η κυβέρνηση

Διαφυγόντα έσοδα από προγράμματα εθελουσίας αναζητεί η κυβέρνηση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό της τάξης των 14 εκατ. ευρώ ζητεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επιδοθεί στο ΙΚΑ και το επικουρικό ΕΤΕΑ, λόγω της εθελουσίας εξόδου συνολικά 196 ατόμων που πραγματοποίησε η εταιρεία μεταξύ 2009 και 2010. Ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού στην προσπάθειά της να εξεύρει επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία, η κυβέρνηση αναζητεί διαφυγόντα έσοδα από προγράμματα εθελουσίας εξόδου που αποτέλεσαν βασική επιλογή μείωσης προσωπικού σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με απόφαση που υπεγράφη στο τέλος Ιουλίου από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς και από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα καθορίζεται δαπάνη 14 εκατ. ευρώ που βαρύνει την ΟΛΠ Α.Ε. λόγω της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης και της πρόωρης καταβολής σύνταξης στους αποχωρήσαντες 31/12/2009 και 30/6/2010, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3654 του 2008. Να σημειωθεί ότι, συνολικά, μετά από παράταση του προγράμματος αποχώρησαν από τον ΟΛΠ 196 άτομα, με κόστος για αποζημιώσεις (όπως εγγράφηκε στους ισολογισμούς της εταιρείας) 23,5 εκατ. ευρώ. Στην απόφαση, ορίζεται ότι 12,074 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τον Οργανισμό στο ΙΚΑ, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στο επικουρικό ΕΤΕΑ (τέως ΕΤΕΑΜ). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ, μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ, ήτοι το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, έως τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών οι ειδικές οικονομοτεχνικές μελέτες για την επιβάρυνση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) από την εθελουσία έξοδο στην πρώην Εμπορική Τράπεζα αλλά και από τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στην τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

Οι σχετικές μελέτες είχαν παραγγελθεί τον Απρίλιο από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά από αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη.

Συγκεκριμένα, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη την προκήρυξη και ανάθεση της -εκ του νόμου προβλεπόμενης- εκπόνησης ειδικών οικονομικών μελετών για τη δαπάνη που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και ενδεχομένως σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) που εφάρμοσαν συγκεκριμένες τράπεζες για το προσωπικό τους. Στην επιστολή του ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι βάσει νόμου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καλύπτουν εξ ολοκλήρου το κόστος της δαπάνης των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) του προσωπικού τους, επομένως και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν τα προγράμματα αυτά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή