Ο Π. Σκουρλέτης προτείνει τώρα να γίνει διάλογος

Ο Π. Σκουρλέτης προτείνει τώρα να γίνει διάλογος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης των σχέσεων κυβέρνησης και της «Ελληνικός Χρυσός», εκδηλώθηκαν χθες μετά την επιστολή του αρμόδιου υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παν. Σκουρλέτη, προς την εταιρεία, όπου διατυπώνεται πρόταση για διεξαγωγή διαλόγου υπό προϋποθέσεις αλλά και για «καλόπιστη επίλυση του ζητήματος». Τις δικές της προϋποθέσεις θέτει με απαντητική επιστολή προς τον υπουργό η «Ελληνικός Χρυσός», ενώ δηλώνει την πρόθεσή της «για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της». Στο μεταξύ, στις στοές παραμένουν 160 μεταλλωρύχοι, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χθες συμβολική κατάληψη στο παλιό Δημαρχείο Αρναίας, όπου οι πρόεδροι των σωματείων παρέδωσαν ψήφισμα στον αντιδήμαρχο κ. Τσακνή και διασφάλισαν ότι το θέμα τους θα τεθεί ανοιχτά στο δημοτικό συμβούλιο που αναμενόταν για αργά χθες το βράδυ. Οι εργαζόμενοι παρέχουν συνεχή συμπαράσταση στους εγκλείστους των υπογείων Ολυμπιάδας, ενώ σήμερα αναμένεται να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στο παλιό Δημαρχείο της Μεγάλης Παναγιάς και σε μπλόκα στους κεντρικούς κόμβους της περιοχής.

Στην επιστολή που απέστειλε χθες προς την «Ελληνικός Χρυσός» ο κ. Σκουρλέτης εκφράζει την πρόθεσή του για διάλογο, υπό την προϋπόθεση της άμεσης συμμόρφωσης της εταιρείας με την υποχρέωση να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν διακοπεί ρητά στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των Μεταλλείων και να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων. Ο υπουργός υπενθυμίζει στην εταιρεία τις συμβατικές της υποχρεώσεις σχετικά με την επιλογή της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting). Διαχωρίζει την πράξη ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών για τα υποέργα Σκουριών και (εν μέρει) της Ολυμπιάδας από οποιαδήποτε εκ προοιμίου διάθεση αρνητικής τοποθέτησης ως προς την πολιτική υλοποίησης του συνολικού έργου, κάτι που προκάλεσε την ικανοποίηση από πλευράς της εταιρείας. Ο υπουργός αναφέρεται δε στην εξάντληση, από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, των περιθωρίων για καλόπιστη επίλυση του ζητήματος με την παροχή νέας προθεσμίας συμμόρφωσης, ενός έτους.

Στην απαντητική της επιστολή, η «Ελληνικός Χρυσός» εκφράζει τη δεδομένη πρόθεσή της για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών της, επισημαίνει ότι η επανεκκίνηση κάποιων εργασιών είναι δυνατή μόνο με την ανάκληση της δικής του απόφασης και τονίζει την προθυμία της για μια παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ. Σημειώνει ωστόσο ότι με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τις 19/8, για να είναι παραγωγική αυτή η συνεργασία θα πρέπει να συντρέχουν τέσσερις προϋποθέσεις. Η απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου, η ανάκληση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, η συμμόρφωση όλων των μερών με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν εκδοθεί και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης έξω από συκοφαντικές και δυσφημιστικές λογικές σε συνδυασμό με σαφή προσδιορισμό του στόχου για ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή