Ετοιμη για έκτακτη σύνοδο για τους πρόσφυγες η Ε.Ε.

Ετοιμη για έκτακτη σύνοδο για τους πρόσφυγες η Ε.Ε.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ετοιμοι για έκτακτη σύνοδο, αν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να συζητήσουν την προσφυγική κρίση, είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι έτοιμοι να συναντηθούν αν ολοκληρωθεί το προπαρασκευαστικό έργο και αν κριθεί απαραίτητη η διενέργεια έκτακτης συνόδου κορυφής», είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

«Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση του ζητήματος», πρόσθεσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι μια σύνοδος θα είχε νόημα αν έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις από ηγέτες της Ε.Ε. μετά την ολοκλήρωση του έργου των υπουργών Εσωτερικών.

«Ευτυχώς υπάρχει ήδη ένα υψηλό επίπεδο συμφωνίας μεταξύ Γερμανία και Γαλλίας, το οποίο μου δημιουργεί μεγάλες ελπίδες ότι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε λύσεις», κατέληξε η καγκελάριος.

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει διχάσει τη Γερμανία, όπου έχει κάνει την εμφάνισή του τους τελευταίους μήνες ένα ιδιαιτέρως βίαιο ξενοφοβικό κίνημα, παράλληλα με ένα ευρύ κύμα λαϊκής αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και διάθεση φιλοξενίας από απλούς πολίτες.

Χθες αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη εναντίον κέντρου υποδοχής αιτούντων άσυλο σε πόλη της Βορειοδυτικής Γερμανίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μικρή πυρκαγιά, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν ένοικοι.

Οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται για πιθανή νέα έξαρση των εκδηλώσεων μίσους εκ μέρους ακροδεξιών οργανώσεων στη Σαξονία το Σαββατοκύριακο, καθώς διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε μια απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πόλη Χάιντεναου, η οποία έχει γίνει θέατρο νεοναζιστικών λεηλασιών σε βάρος κέντρου στέγασης προσφύγων. Οι τοπικές αρχές επέβαλαν την απαγόρευση για να προλάβουν επανάληψη των επεισοδίων που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν τραυματίστηκαν δεκάδες αστυνομικοί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε χθες ότι θα σταλούν ενισχύσεις στο Χάιντεναου προς συνδρομή των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί πόσοι ακριβώς αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην περιοχή. Πάντως στο Χάιντεναου έχει προγραμματιστεί και αντιδιαδήλωση από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πάρτι υποδοχής των προσφύγων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή