Μετ’ εμποδίων ο σχηματισμός «υπηρεσιακής» στην Τουρκία

Μετ’ εμποδίων ο σχηματισμός «υπηρεσιακής» στην Τουρκία

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες χωρίζουν την Τουρκία από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που εκτός από ευκαιρία για το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικήσει εκ νέου την αυτοδυναμία στο τουρκικό κοινοβούλιο, έχει εξελιχθεί σε πρόκληση, αφού το κυβερνών κόμμα καλείται να διαχειρισθεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στην πρωτόγνωρη προσπάθεια σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης και χωρίς να αποτελεί βεβαιότητα η προοπτική ενός αισθητά καλύτερου αποτελέσματος που θα αλλάξει την πολιτική ισορροπία δυνάμεων. Σε διάστημα πέντε ημερών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ύστερα από συνάντηση με τον Ερντογάν την Τρίτη, κλήθηκε να αναζητήσει τα μέλη του προσωρινού κυβερνητικού σχηματισμού, στον οποίο σύμφωνα με το τουρκικό

Σύνταγμα πρέπει να συμμετέχουν πρόσωπα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο συμβιβασμός των αντιπολιτευόμενων κομμάτων δεν θεωρείτο πιθανός, καθώς το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και η Κίνηση Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είχαν αρνηθεί εκ προοιμίου τη συμμετοχή τους σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο Νταβούτογλου, ωστόσο, επιχείρησε να προσεγγίσει αξιοσέβαστες προσωπικότητες και των δύο κομμάτων σε μία προσπάθεια να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα των προθέσεών του για συνεργασία και συμπερίληψη όλων των εκπροσωπούμενων στο τουρκικό κοινοβούλιο κομμάτων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνομίλησε με πέντε μέλη του CHP και με τρία μέλη από το MHP και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) αντίστοιχα, ζητώντας την τελική τους απάντηση ώς το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενας βουλευτής του MHP, ο Τουγκρούλ Τουρκές, αποφάσισε να «σπάσει» τη γραμμή του κόμματός του και να δεχθεί την πρόταση του Νταβούτογλου ήδη από την Τετάρτη παρά τις εσωκομματικές επικρίσεις.

Σε αντιπαραβολή με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το HDP διατήρησε θετική στάση απέναντι στην προοπτική συμμετοχής, αν και σχολίασε με δυσπιστία ότι δεν θα ήταν έκπληξη να επιχειρηθεί ο αποκλεισμός του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο συνεπικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι θεωρεί όλα τα μέλη του κόμματός του κατάλληλα για να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση, εκτός από τα στελέχη της ηγεσίας του ΗDP, τα οποία θα είναι απασχολημένα με την προετοιμασία για τις εκλογές. «Δεν διστάζουμε να αναλάβουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα, αλλά δεν θα εκπλαγούμε εάν προσπαθήσουν να παραβιάσουν το Σύνταγμα και να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το HDP» είπε ο Ντεμιρτάς. «Μία τέτοια απόπειρα θα απορριφθεί βέβαια από το Συνταγματικό Δικαστήριο» πρόσθεσε. Ο διορισμός μελών του φιλοκουρδικού κόμματος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ενέχει εκλογικό κίνδυνο για το AKP, που βρίσκεται εν μέσω βίαιων συγκρούσεων με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καθώς μπορεί να κοστίσει τις ψήφους των εθνικιστών που υποστηρίζουν το ισλαμιστικό κόμμα, αποστερώντας του την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας, το ποσοστό του ΑΚΡ έχει αυξηθεί ελάχιστα από το 40,9% που έλαβε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου, αγγίζοντας το 41,7%. Το CHP συγκεντρώνει το 25,5% της προτίμησης των Τούρκων ψηφοφόρων, ενώ το MHP ακολουθεί με 15,7%. Αύξηση στη δημοτικότητά του «είδε» το HDP, το οποίο σήμερα λαμβάνει το 14,7% των ψήφων. Στις εκλογές του Ιουνίου είχε κερδίσει το 13,1%. Τα παραπάνω ευρήματα της τουρκικής δημοσκοπικής εταιρείας σχηματίζουν μία καθόλου διαφορετική πολιτική εικόνα από τη σημερινή αδιέξοδη κοινοβουλευτική σύνθεση. Απογοητευτικά για τον Ερντογάν πρέπει να κριθούν και τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης της Gezici Research Company, η οποία αποκάλυψε ότι το 78,3% των Τούρκων πολιτών αντιτίθεται στην υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το 35% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ. Οταν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να αιτιολογήσουν τη στάση τους, το 47,8% απάντησε ότι πιστεύει πως ο Ερντογάν θα εξελιχθεί σε έναν απολυταρχικό ηγέτη με δικτατορικά χαρακτηριστικά. Το 39,7% υποστήριξε ότι μία τέτοια συνταγματική αλλαγή θα οδηγούσε στον διχασμό της χώρας, ενώ το 12,5% δήλωσε ότι θα διαταραχθεί η ενιαία δομή του κράτους.

Δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας Zaman θέλουν τον Ερντογάν να σχεδιάζει επιχείρηση καταστολής των ανεξάρτητων τουρκικών ΜΜΕ, σύμφωνα με ισχυρισμό του Φουάτ Αβνί, διαδικτυακής προσωπικότητας που εδώ και αρκετό διάστημα έχει προβλέψει με επιτυχία τις πολιτικές εξελίξεις μέσω Twitter. Η Zaman επίσης κατηγόρησε το ΑΚΡ για τον ύποπτο διορισμό 44 δημοσίων υπαλλήλων σε στρατηγικές θέσεις έντεκα υπουργείων εν όψει των εθνικών εκλογών.

Εντείνονται οι συγκρούσεις και η πολιτκή βία

Παρά τον εκλογικό πυρετό, η πολιτική βία στην Τουρκία εντείνεται. Επτά άτομα, ανάμεσα στα οποία και τέσσερις πολίτες είναι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων αυτής της εβδομάδας στα ανατολικά της χώρας, όπου οι μαχητές του PKK συγκρούονται ασταμάτητα με τα τουρκικά στρατεύματα. Υπολογίζεται ότι 800 Κούρδοι, περισσότεροι από εξήντα Τούρκοι στρατιώτες και δώδεκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα.

Ανώτατος διοικητής του PKK κάλεσε την Τρίτη για την παύση των επιθέσεων κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, άνευ δικής τους προκλητικής ενέργειας, χωρίς, ωστόσο, να κάνει λόγο για εκεχειρία. Την επανέναρξη των συνομιλιών με τους Κούρδους πρότεινε σε ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Δυσοίωνο υπήρξε το κλίμα και στο μέτωπο με το ISIS μετά την κατάληψη πέντε χωριών στη Συρία μερικά μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να πάρουν τον έλεγχο από τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι αξιοποιούνται ως δυνάμεις εδάφους από την αεροπορική συμμαχία των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την υλοποίηση αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του ISIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή