Επίθεση στο «παλιό καθεστώς» από τον Αλ. Τσίπρα

Επίθεση στο «παλιό καθεστώς» από τον Αλ. Τσίπρα

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης, αλλά και με όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν ατμόσφαιρα «αριστερής μελαγχολίας», κλείνει αναγκαστικά ένας κύκλος «και ανοίγει ο κύκλος της μάχης για τις εκλογές, για την μην επιστρέψει το παλιό καθεστώς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και προσωπικά κατά του κ. Μεϊμαράκη.

Κλείνοντας τις εργασίες της Σύσκεψης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτές τις τρείς εβδομάδες πρέπει να οργώσουμε την Ελλάδα, κυρίως να μην αφήσουμε στη μέση ελπίδες και προσδοκίες για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, με διαρκείς καθημερινές μάχες, κηρύσσοντας ουσιαστικά και τυπικά την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα ψηφοδέλτια, ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «όποιος έρχεται και μου ζητάει να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια».

Κλείνοντας τις εργασίες της Σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι είναι έτοιμος να δεχθεί και ένα και δύο και τρία και τέσσερα ντιμπέιτ, όσα θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι εκπρόσωποι του παλιού συστήματος θα δώσουν τον ύστατο μεγάλο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε, «η μεγάλη τους αγωνία είναι να μην έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια του συστήματος» και τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας του κόμματός του.

Με ποιους θα συνεργαστούμε, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Με αυτούς που έκρυβαν λίστα Λαγκάρντ, με αυτούς που έπαιρναν το 3% από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς και τα εξοπλιστικά προγράμματα;

Το παλιό σύστημα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Δεν είμαστε το ίδιο με τη ΝΔ του Μεϊμαράκη και μας φαίνεται αδιανόητο να κυβερνήσουμε μαζί και δεν θα το πράξουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο λαός θα στείλει βαθιά στην ιστορία το παλιό καθεστώς.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα αυτό, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην ηγεσία, ταυτίστηκε με σκάνδαλα, με τον αυταρχισμό, με το χρέος, με την φούσκα του χρηματιστηρίου, ενώ ο κ. Μειμαράκης δεν μπορεί να εκφράσει το νέο, καθώς στα νιάτα του, ήταν αρχηγός των Κενταύρων.

Η ΝΔ, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το πιο μεγάλο πολιτικό εμπόδιο για την πιο μικρή μεταρρύθμιση, πόσο μάλλον για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν διέξοδο στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εικόνα που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες από τα ΜΜΕ, είναι μια εικόνα αποσύνθεσης του κόμματος που δεν μπορεί να δώσει την εκλογική μάχη. Αλλά, πρόσθεσε, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, γιατί «είμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη με το ίδιο σθένος για να μην επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα στην κρίση».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε ο κ . Τσίπρας, ότι η βαθειά επιθυμία του πολιτικού κατεστημένου είναι να κάνει πράξη την αριστερή παρένθεση, μια παρένθεση 7 μηνών, για να ξεπλύνει αμαρτίες 40 χρόνων.

Ο Αλ. Τσιπρας για τα ψηφοδέλτια

Αναφερόμενος στο θέμα των ψηφοδελτίων, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης και ότι ως εκ τούτου η κατάρτιση της λίστας παίζει έναν καθοριστικό ρόλο και στην προτεραιότητα εκλογής των υποψηφίων. «Έχουμε μια ευκαιρία – δεν θα την επιλέγαμε αλλά μας δίνεται μετά το δυσάρεστο γεγονός της αποχώρησης από το κόμμα συντρόφων που είχαν εκλεγεί βουλευτές στις 25 Γενάρη – να έχουμε σε αυτές τις εκλογικές λίστες και κάποιους που θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν και κάποιοι που θα έχουν λιγότερες».

Οι δυνατότητες που έχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι με μια μεγαλύτερη άνεση κυρίως στις τοπικές κοινωνίες να ψάξουμε να βρούμε τους ανθρώπους εκείνους που κατά γενική ομολογία και τεκμήριο των τοπικών κοινωνιών είναι αριστεροί, όχι γιατί έχουν κατ' ανάγκη μια σφραγίδα αριστερή αλλά γιατί είναι αριστεροί σε επίπεδο ηθικής, εντιμότητας, αξιοσύνης, ικανότητας. Έχουμε, σημείωσε, και τη δυνατότητα να βρούμε και τους ανθρώπους εκείνους που δεν συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «τις τελευταίες μέρες έχω γίνει δέκτης πάρα πολλών αιτημάτων (δεν θα αξιολογήσω, σημαντικών ανθρώπων), για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Εγώ έχω μια αρχή και σας ζητώ να την υιοθετήσουμε: όποιος έρχεται και μου ζητάει να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Όποιος έρχεται κα μου ζητάει να έχει θέση στη βάση, να μπούμε μαζί να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχει αυτό το εγχείρημα θα έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση», είπε δεχόμενος παρατεταμένο χειροκρότημα. «Από τα παθήματα μας, να μάθουμε», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «φτάνουν πια τα σταριλίκια, αρκετά πια με τους σταρ, να βάλουμε μπροστά τους έμπειρους ανθρώπους, τους άξιους, να δώσουμε τη μάχη της αριστεράς, για τη χώρα, την κοινωνία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή