Συμβολή Ε.Ε. ζητεί ο Παυλόπουλος για το μεταναστευτικό

Συμβολή Ε.Ε. ζητεί ο Παυλόπουλος για το μεταναστευτικό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκρηκτικό και παγκοσμίων διαστάσεων ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων, που απασχολεί εντονότατα πλέον την Ευρώπη και το οποίο επηρεάζει εδώ και καιρό σοβαρά και τη χώρα μας, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω των προτοφανών μεταναστευτικών ροών και επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ίδιο θέμα απασχόλησε τη συνάντηση των κ. Παυλόπουλου και Μολυβιάτη, ενώ σήμερα αποτελεί αντικείμενο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

«Ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντα στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε. Τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σε ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μας εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως είναι ανάγκη για άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να παραβλέψει το ζήτημα η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει». Συμπλήρωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντιληφθεί πως το ζήτημα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Τέλος, υπενθύμισε πως από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, επισημαίνοντας πως πρέπει να εφαρμοστεί.

Ενημέρωση

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι η προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσή του αφορούσε ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως πτυχές του μεταναστευτικού, που –όπως σημείωσε– έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις, υπενθύμισε το ενδιαφέρον του κ. Παυλόπουλου για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή