Δύο πλοία με 4.200 μετανάστες στον Πειραιά

Δύο πλοία με 4.200 μετανάστες στον Πειραιά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 4.200 μετανάστες από τη Μυτιλήνη αναμένονταν χθες το βράδυ να φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά με δύο πλοία. Ωστόσο στο νησί φτάνουν καθημερινά 2.000-2.500 άτομα, οπότε σύντομα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγε θα αναπληρωθεί. Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 17.500 άτομα, ωστόσο επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει τη σίτιση κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό.

Πηγές του Δήμου Αθηναίων εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που αποβιβάζονται καθημερινά στην πόλη, ενώ σε υπαίθριο καταυλισμό τείνει να μετατραπεί η πλατεία Βικτωρίας. Ο δήμαρχος Αθηναίων θα συναντηθεί αύριο με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται στην Ελλάδα και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εκκληση για βοήθεια απευθύνουν εθελοντές που έχουν φτάσει στα όριά τους υποκαθιστώντας την πολιτεία. «Δυο μέρες δεν είχαμε χρόνο να σταθούμε καν μπροστά στον υπολογιστή. Συνέβησαν πολλά, το κυριότερο ήταν οι μεγαλύτερες σε αριθμό αφίξεις ανθρώπων στην “Αγκαλιά”». «Στο σημερινό μου σημείωμα δεν θα μιλήσω με απαλά λόγια», γράφει στο fb o Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, ένας από τους «συνιδρυτές» της «Αγκαλιάς», της ΜΚΟ που συστάθηκε στη Μυτιλήνη το 2009, όταν στις παραλίες του νησιού άρχιζαν να φτάνουν οι πρώτοι μετανάστες που χρειάζονταν βοήθεια. Οι αναρτήσεις του, συνήθως ιστορίες ανθρωπιάς και μοιράσματος από την καθημερινότητα στην «Αγκαλιά» ή εκκλήσεις για ανάγκες που προκύπτουν. Ομως προχθές διάλεξε να μιλήσει αλλιώς: «Αυτό το σημείωμα θα είναι ταυτόχρονα καταγγελία και παράπονο και κραυγή. Χτες το βράδυ ο πρώτος πρόσφυγας ήταν στο Δημοτικό Σχολείο της Καλλονής, ενώ η ουρά, ο τελευταίος, στον Μόλυβο. Πάνω από 1.500 άτομα. Η ομάδα του Μολύβου αποφάσισε να σταματήσει αυτό που κάνει. Δεν φτάνει που συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα, δέχεται τρομερές πιέσεις από παντού και βοήθεια μόνο από ιδιώτες. Κράτος δεν υπάρχει. Πουθενά».

Εκτός ελέγχου

Η «Αγκαλιά» οργανώθηκε για να χωρά 50 άτομα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει βοηθήσει, ταΐσει, περιθάλψει χιλιάδες, ακολουθώντας τον δικό της «νόμο» που λέει «προσφορά βοήθειας σε όποιον την έχει ανάγκη». Ομως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και ο Γιώργος Τυρίκος δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει. «Πώς να καταλάβω πως μια ολόκληρη κυβέρνηση δεν βρήκε 10 αστυνομικούς και άλλους τόσους λιμενικούς να τους αποσπάσει στο νησί». Τα πράγματα είναι πλέον επικίνδυνα. «Στην “Αγκαλιά” χτες είχαμε παιδιά με ηλίαση, με διάρροιες, γέροντες τσακισμένους, δεν ξέρουμε καν πόσους. Η ομάδα του Μολύβου αναστέλλει τις προσπάθειες. Η “Αγκαλιά” θα κάνει το ίδιο πολύ σύντομα. Και τότε θα δείτε τι θα συμβεί στη Λέσβο. Η Κως θα είναι παιχνιδάκι μπροστά σε αυτά που θα συμβούν με μαθηματική ακρίβεια, αν οι εθελοντές σε όλο το νησί αηδιάσουν πλέον από το κατάφωρο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους. Εχουμε χάσει την προσωπική μας ζωή γιατί δεν αντέχουμε να βλέπουμε μωρά σαν το δικό μας στον δρόμο, και κάποιοι βάζουν τις προσωπικές μας πολιτικές και ηθικές επιλογές σαν μαξιλαράκι στην ανικανότητά τους. Αρκετά όμως. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας. Υπάρχουν υπεύθυνοι, δεν είμαστε εμείς το κράτος», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή