Φονικές συγκρούσεις τουρκικού στρατού – ΡΚΚ

Φονικές συγκρούσεις τουρκικού στρατού – ΡΚΚ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 επανέρχονται οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, δύο μήνες μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας και το άδοξο τέλος της εκεχειρίας των δύο προηγούμενων ετών.

Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν χθες το πρωί θέσεις του ΡΚΚ, ορεινούς όγκους της επαρχίας Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν. Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν εγκαταστάσεις του ΡΚΚ, 20 μαχητές του οποίου σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Είχε προηγηθεί ενέδρα ανταρτών του ΡΚΚ σε τουρκική περίπολο που πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή Σεμντινλί. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και δυνάμεις πεζικού έσπευσαν στην περιοχή για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών.

Το ΡΚΚ διατηρεί βάσεις στις ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Περίπου 70 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και γύρω στους 900 μαχητές του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί κατά το τελευταίο δίμηνο, ύστερα από την κατάρρευση της εκεχειρίας, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε χθες την Αγκυρα για κακομεταχείριση των κρατουμένων στην εκστρατεία της εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η αστυνομία στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας φαίνεται να επιστρέφει στις πρακτικές παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του τομέα Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του HRW, Μπέντζαμιν Γουάρντ.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές δύο Βρετανών δημοσιογράφων και του Ιρακινού διερμηνέα τους, με την κατηγορία ότι είχαν «διασυνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή το ΡΚΚ. Οι δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι κάλυπταν τις εξελίξεις γύρω από το κουρδικό ζήτημα στη νοτιοανατολική Τουρκία για λογαριασμό της διαδικτυακής τηλεόρασης Vice News, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Συνελήφθησαν στην κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ και μεταφέρθηκαν στα Αδανα, όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο τους. Ο διευθυντής ενημέρωσης του δικτύου στην Ευρώπη, Κέβιν Σάτκλιφ, έκανε λόγο για «γελοίες κατηγορίες» και «ωμή παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου», κάλεσε δε τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους συλληφθέντες.

Στο μεταξύ, 18 Τούρκοι εργάτες απήχθησαν από ενόπλους που φορούσαν στρατιωτικές στολές σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, όπου εργάζονταν στην κατασκευή αθλητικού σταδίου. Το επεισόδιο έλαβε χώρα γύρω στις 3 τα χαράματα και μέχρι χθες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

Εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για ενέργεια του «Ισλαμικού Κράτους», σε αντίποινα για την απόφαση της Αγκυρας να λάβει μέρος στον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών, στο Ιράκ και στη Συρία. Τον περασμένο μήνα, βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους» στο Διαδίκτυο κατήγγειλε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι «παρέδωσε τη χώρα του στους σταυροφόρους» της Δύσης και απειλούσε με αντίποινα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή