Προτάσεις για μειώσεις των συντάξεων

Προτάσεις για μειώσεις των συντάξεων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες δομικές αλλαγές που ενδέχεται να οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων, τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους μελλοντικούς, περιλαμβάνει η δέσμη προτάσεων – σκέψεων που παρουσίασε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη 12μελή επιτροπή για το ασφαλιστικό. Αν και η πρόταση είναι γενικόλογη, και χρήζει σημαντικών διευκρινίσεων, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το προτεινόμενο σύστημα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περικοπές συντάξεων. Και αυτό όχι γιατί προβλέπει την καθιέρωση συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης, καθώς αυτό στην πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη αποτύπωση των εισφορών που κατέβαλαν στο σύνολο του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι, αλλά γιατί επιδιώκει μια εσωτερική αναδιανομή παροχών, υπό το βάρος της δέσμευσης για περικοπές δαπανών που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018 (χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενα ισοδύναμα μέτρα για την απόφαση του ΣτΕ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις).

Χθες, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο η πρότασή του οδηγεί σε συντάξεις 600 ευρώ (το ανώτερο) και έμμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις. Παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής (που ο ίδιος είχε συστήσει λίγο πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης) παρουσίασε κάποιες εισαγωγικές του σκέψεις, οι οποίες, όπως υποστήριξε, διανθίστηκαν με φανταστικά σενάρια.

Αντιδράσεις

Στην ουσία της πρότασης πάντως, ο πρώην υπουργός Εργασίας προτείνει ένα σύστημα δύο παράλληλων υποσυστημάτων παροχής σύνταξης. Το πρώτο «υποσύστημα» θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη φορολογία, με σκοπό τη χορήγηση εθνικής σύνταξης που θα είναι συνδεδεμένη με το κατώφλι κινδύνου της φτώχειας, ήτοι τα 432 ευρώ μηνιαίως. Το δεύτερο, θα είναι ανταποδοτικό και θα χρηματοδοτείται μέσω εισφορών, με ενοποίηση των διαφόρων υφιστάμενων συντάξεων.

Τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης είτε θα συγχωνευθούν στα κύρια ταμεία, είτε θα μετατραπούν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Οι παροχές πρόνοιας θα διαχωριστούν από το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ διαχωρισμός θα υπάρξει και για τις εισφορές και παροχές υγείας.

Οι αλλαγές, βάσει της πρότασης που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην επιτροπή, αφορούν τόσο τους ήδη συνταξιούχους, όσο και τους μελλοντικούς. Αναλυτικά, οι νυν συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μηνιαία εθνική σύνταξη που θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και ανταποδοτική σύνταξη χωρίς να εξηγείται πώς αυτή θα προκύπτει.

Για όσους εισέλθουν στην αγορά εργασίας πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος (1-1-2016) θα εφαρμοστεί σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα -Notional Defined Contribution (NDC)-, με δημιουργία ατομικών μερίδων ανά ασφαλισμένο, ενώ ένα ποσό θα παρακρατείται κλιμακούμενο ανάλογα με το εισόδημα, για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από τους κανόνες του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη.

Μεταβατική περίοδος

Αντίστοιχα, για όσους είναι ασφαλισμένοι ώς την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος θα υπάρξει μεταβατική περίοδος στην οποία κατά τη συνταξιοδότηση θα λαμβάνουν αφενός τη μηνιαία εθνική σύνταξη και αφετέρου την ανταποδοτική σύνταξη που θα αποτελείται από δύο τμήματα:

α) Τμήμα που αντιστοιχεί στην ασφάλιση έως 31/12/2015 θα υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του παλαιού συστήματος και τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα.

β) Τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στην ασφάλιση από 1/1/2016 και θα προκύπτει από τους κανόνες του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης.

Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και από τις εισφορές εργαζόμενου/εργοδότη, ενώ για μια μεταβατική περίοδο θα υπάρξει επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

Αν και σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η πρότασή του απαντά στην ανάγκη εφαρμογής ενός νέου εθνικού σχεδίου ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να μην εφαρμοστούν μνημονιακοί νόμοι και κυρίως ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη του 2010, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οδηγεί σε μια πολύ πιο φιλελεύθερη άποψη του νόμου 3863, με μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή