Σκληρή μάχη για την πρώτη θέση

Σκληρή μάχη για την πρώτη θέση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά θρίλερ προσδίδουν στο προεκλογικό τοπίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς χθες για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό η Ν.Δ. εμφανίζεται από δημοσκόπηση να επιτυγχάνει την ανατροπή και να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ετσι, στη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO (Mega), η Ν.Δ. λαμβάνει 25,3% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρ. Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, το Ποτάμι με 4,6%, η ΛΑΕ με 4%, η Ενωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Στην ίδια δημοσκόπηση αποτυπώνεται σημαντική βελτίωση της εικόνας του κ. Ευ. Μεϊμαράκη και αντίστοιχη κατάρρευση της εικόνας του κ. Αλ. Τσίπρα, που διατηρεί το προβάδισμα στις προτιμήσεις των πολιτών, αλλά με βραχεία κεφαλή, 28,8% έναντι 27,1% που λαμβάνει ο κ. Μεϊμαράκης.

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν χθες ότι η διεκδίκηση της πρώτης θέσης στις εκλογές εξελίσσεται σε ντέρμπι. Η δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO (Newsit) έδωσε πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντική μείωση της διαφοράς (23% έναντι 22,6% της Ν.Δ.). Στη μία ποσοστιαία μονάδα μέτρησε τη διαφορά η δημοσκόπηση της PULSE (Action 24), δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ 26% έναντι 25% της Ν.Δ.

Η δημοσκοπική ανατροπή προσδίδει νέα χαρακτηριστικά στην προεκλογική αναμέτρηση και σίγουρα θα επιδράσει στη στρατηγική των κομμάτων, στο διάστημα που μένει μέχρι τις εκλογές. Οι εκτιμήσεις ανάμεσα στα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν. Στη Ν.Δ. θεωρούν πλέον δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι οριακό, με αυξημένη πιθανότητα η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα να είναι πολύ μικρή. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι εάν η τάση που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, τότε, στην περίπτωση που προκύψει από τις εκλογές «καθαρός» νικητής, δηλαδή η διαφορά είναι μεγαλύτερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα την πρώτη θέση να καταλάβει η Ν.Δ. Μελετώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες ψηφοφόρων στις ηλικίες άνω των 50, με τους ψηφοφόρους αυτούς να κατευθύνονται σε σημαντικό ποσοστό απευθείας στη Ν.Δ., ενώ μιλούν για απώλειες και στους νέους ψηφοφόρους, η οποίοι, ωστόσο, είτε επιλέγουν την αποχή είτε κατευθύνονται προς μικρότερα σχήματα.

Η ανάγνωση της Κουμουνδούρου στα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι διαφορετική. Πιστεύουν ότι οι απώλειες ψηφοφόρων που έχουν μετακινούνται στους αναποφάσιστους και δεν κατευθύνονται προς άλλα κόμματα. Ετσι, εκτιμούν ότι το βασικό στοίχημά τους είναι τις επόμενες ημέρες να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων τους και εκεί θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους. Εμφανίζονται, μάλιστα, βέβαιοι ότι θα κερδίσουν τις εκλογές και το ερώτημα είναι η διαφορά που θα έχουν από το δεύτερο κόμμα.

Ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης της GPO είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 41,8% τάσσονται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, με μόλις το 6% να επιθυμεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ακόμα λιγότεροι, το 5,6%, να υποστηρίζει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ποταμιού – ΠΑΣΟΚ, τα δύο σχήματα, δηλαδή, που προκρίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποκλείουν τον μεγάλο συνασπισμό με τη Ν.Δ.

Σήμερα, σε συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες διεξαγωγής των ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή