«Δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχουν γκρίνιες, φασαρίες»

«Δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχουν γκρίνιες, φασαρίες»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να θέλουν να πιουν γάλα και να μην έχουν; Πώς να το αντέξεις αυτό;» Εμβρόντητοι από την ανείπωτη τραγωδία που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συρρέουν στη χώρα μένουν οι αξιωματικοί και το πλήρωμα των πλοίων που έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στις πρωτοφανείς αυτές συνθήκες όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Εκτός από νερό και σάντουιτς, πλέον διανέμεται δωρεάν εν πλω και βρεφικό γάλα. «Μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Παιδιά έκλαιγαν γιατί δεν είχαν γάλα στο μπιμπερό. Πόσο νερό να τους δώσουν οι μανάδες τους;» λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Καβαλιέρος, εκπρόσωπος της Sea Jets, που έχει ναυλώσει το ταχύπλοο οχηματαγωγό Tera Jet για τη μεταφορά προσφύγων από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά. Το πλοίο έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο δρομολόγια, με 1.750 πρόσφυγες τη φορά, ενώ θα εκτελέσει άλλα πέντε. Αντίστοιχες διαδρομές θα καλύψει και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, που μεταφέρει 2.500 επιβάτες τη φορά.

Οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες τους, πάντως, διατηρούν αξιοθαύμαστη, υποδειγματική στάση εν πλω. Οπως αναφέρουν ομονοώντας οι ναυτικοί, δεν έχουν καταγραφεί παρά ελάχιστα –τα χαρακτηρίζουν μεμονωμένα– περιστατικά προστριβών κατά τη διάρκεια των ταξιδιών αυτών, με την πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών να έχουν άψογη συμπεριφορά. «Εχω μιλήσει με δεκάδες συναδέλφους και όλοι αναφέρουν ότι η συμπεριφορά των μεταναστών είναι πάρα πολύ καλή», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού. «Δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχουν γκρίνιες, φασαρίες, κόντρες, τίποτα. Ακόμα και άνθρωποι τραυματισμένοι ή με σοβαρά προβλήματα υγείας δείχνουν απίστευτη ψυχραιμία και κατανόηση».

Ταξιδεύουν οικογενειακά

Ειδικά οι Σύροι πρόσφυγες έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό των πληρωμάτων. «Είναι πάντα σοβαροί, πειθαρχημένοι», λέει ο κ. Καβαλιέρος. «Καταλαβαίνεις ότι είναι άνθρωποι της μεσαίας κοινωνικής τάξης, ταξιδεύουν οικογενειακά, είναι πολύ καθαροί». Οπως σημειώνει, οι επιβάτες από Πακιστάν, Ινδία, Αφγανιστάν, Ιράκ είναι εμφανώς σε χειρότερη κατάσταση. «Ισως, λόγω της κούρασης, κάποιοι είναι πιο οξύθυμοι.

Κάποιοι τσακώνονται μεταξύ τους ακόμα και για θέματα όπως ο θόρυβος της τηλεόρασης ή τα πολιτικά. Ομως ούτε εκεί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Μόλις εμφανιστεί αξιωματικός του πληρώματος με στολή, τα πνεύματα κατευνάζονται». Είναι και ότι πολλοί από τους μετανάστες από αυτές τις χώρες δεν αντέχουν τη θάλασσα. «Με τον παραμικρό κυματισμό μάς ζητούν δραμαμίνες», λέει ο ίδιος. Αυτά όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε σοβαρότερα προβλήματα. «Μεταφέρουμε ανθρώπους με ρίγη, φανερά ασθενείς, άλλοι μας ζητούν φάρμακα για το ζάχαρο, το οποίο έχουν μήνες να ρυθμίσουν».

Σημειώνεται ότι η ΠΕΝΕΝ έχει απευθύνει κάλεσμα προς τους ναυτικούς της ακτοπλοΐας να επιδεικνύουν φιλόξενη συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που ταξιδεύουν με τα πλοία του εμπορικού ναυτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή