Eπιχείρηση εκβιασμού και απάτης μέσω Wikipedia

Eπιχείρηση εκβιασμού και απάτης μέσω Wikipedia

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Wikipedia, η δημοφιλής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, απενεργοποίησε τουλάχιστον 381 λογαριασμούς μέσα από τους οποίους γίνονταν διορθώσεις και αναρτήσεις προωθητικών άρθρων, χωρίς να αποκαλύπτεται πουθενά η σχέση του συντάκτη τους με το αντικείμενο του άρθρου. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι λογαριασμοί φαίνεται ότι ελέγχονταν από μία καλά συντονισμένη οργάνωση, η οποία είχε βάλει στο στόχαστρο εταιρείες, επιχειρηματίες ή καλλιτέχνες.

Ορισμένες από τις εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα απάτης και ενεπλάκησαν χωρίς να το θέλουν σ’ αυτή την υπόθεση. Εθελοντές της βρετανικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας ανακοίνωσαν τη χθεσινή εξέλιξη έπειτα από πολλές εβδομάδες ενδελεχούς έρευνας.

Η επιχείρηση, η οποία έλαβε το όνομα Orangemoody, όπως ο πρώτος πλασματικός λογαριασμός που εντοπίστηκε, αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι λογαριασμοί ήταν στην πραγματικότητα «μαριονέτες», όρος που χρησιμοποιείται για ανθρώπους που δημιουργούν ψευδείς διαδικτυακές ταυτότητες, προκειμένου να προωθήσουν κάποια άποψη από την οποία αποκομίζουν προσωπικό ή οικονομικό όφελος.

Εκτός, όμως, από την απενεργοποίηση των 381 πλασματικών λογαριασμών, η Wikipedia έσβησε και τα 210 άρθρα που αυτοί είχαν δημιουργήσει. Μέλη του ιδρύματος Wikipedia επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα άρθρα βασίζονταν σε λανθασμένες ή διαστρεβλωμένες πληροφορίες, περιείχαν υλικό χωρίς να προσδιορίζεται ή να γνωστοποιείται η πηγή του και παραβίαζαν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Κάποιες από τις εταιρείες και τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης, ενώ ακούστηκαν πολλά για απαιτήσεις πληρωμής. Παράλληλα, διατυπώθηκαν παράπονα για άρθρα τα οποία διαγράφηκαν, παρότι είχαν πληρωθεί.

Μεταξύ των προσώπων και των επιχειρήσεων που εξαπατήθηκαν κατά αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνεται μία μεγάλη βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία, αλλά και ένας πρώην διαγωνιζόμενος στο τηλεοπτικό σόου «Βρετανία έχεις ταλέντο», όπως τουλάχιστον αναφέρει η βρετανική Independent.

Η ταξιδιωτική εταιρεία Quality Villas ήταν μία από τις επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα της συγκεκριμένης απάτης. Οπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής της, Νταν Τόμσον, η περιπέτεια ξεκίνησε όταν τον Ιούνιο προσπάθησε να δημιουργήσει μία σελίδα στη Wikipedia. Λίγο αργότερα, έλαβε ηλεκτρονική επιστολή από κάποιον που ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπούσε τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια και ο οποίος προσφέρθηκε να τους βοηθήσει να ανεβάσουν τη σελίδα στον ιστότοπο. Αργότερα, ζητήθηκε από την εταιρεία να πληρώσει περίπου 400 ευρώ για τις διορθώσεις, κάτι το οποίο φάνηκε φυσιολογικό στον Τόμσον, αλλά και μία εύκολη λύση. Παρότι ο επιχειρηματίας κατέβαλε το ποσό μέσω PayPal, η σελίδα έπαψε να υφίσταται. Σήμερα παραδέχεται ότι μπορεί εύκολα κανείς να δει ότι επρόκειτο για απάτη, αλλά εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε να είναι μία καλή ευκαιρία.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι διορθώσεις επί πληρωμή απαγορευμένες από τη Wikipedia. Πολλές μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων έχουν υπογράψει συμφωνία με τη Wikipedia ότι θα τηρούν τους σχετικούς κανόνες της ιστοσελίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή