ΔΝΤ: Συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα μετά τη μείωση του χρέους

ΔΝΤ: Συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα μετά τη μείωση του χρέους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένει ευρωπαϊκό, αν και έχει συστημική σημασία, και δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών στο πλαίσιο της συνάντησης των G20 στην Αγκυρα αυτό το Σαββατοκύριακο. Αρχές της εβδομάδας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσδιόρισε σε συνέντευξη στην ελβετική εφημερίδα Le Temps πως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αφορά σε επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μείωση επιτοκίων και εξαιρέσεων για ορισμένη χρονική περίοδο.

Αποφεύγοντας να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εν όψει των εθνικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μάρεϊ τόνισε ότι το ΔΝΤ διατηρεί επαφές με την υπηρεσιακή κυβέρνηση σε τεχνικό επίπεδο. Προσέθεσε πως το Ταμείο είναι πρόθυμο να συνεχίσει τη συνεργασία αυτή με την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Μια ημέρα πριν, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε 10σέλιδη έκθεση με τίτλο  «Παγκόσμιες Προοπτικές και Προκλήσεις στη Χάραξη Πολιτικής» όπου αν και αναμένεται ενίσχυση της ανάπτυξης στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και ειδικότερα στην Ισπανία, η προοπτική για την Ελλάδα είναι πιο δύσκολη μετά από την «παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας νωρίτερα φέτος». Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το Ταμείο σχολιάζει στην έκθεση πως η διαχείριση υψηλού δημόσιου χρέους σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού παραμένει βασική πρόκληση σε πολλές οικονομίες.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ πως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της χώρας. «Δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω πως αυτό δεν θα συμβεί αλλά θα κριθεί από τις εξελίξεις», είπε ο κ. Μάρεϊ. Δήλωσε ότι «προκειμένου να αποκατασταθεί μεσοπρόθεσμα μια δημοσιονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία είναι αναγκαίες ισχυρές και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε δημοσιονομικό, διαρθρωτικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο σε συνδυασμό με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει ξεκινήσει, αλλά η λήψη αποφάσεων για την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων έχουν καθυστερήσει μέχρι το φθινόπωρο, τόνισε ο κ. Μάρεϊ. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για το εάν και σε ποια μορφή θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή