Προς χαλάρωση των capital controls σε επτά σημεία

Προς χαλάρωση των capital controls σε επτά σημεία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι, μέχρι το τέλος του έτους, είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τα capital controls χαλαρώνουν στα εξής σημεία:

1. Σε περίπτωση που δεν εξαντλούνται τα ημερήσια όρια ρευστότητας των τραπεζών, τα υπόλοιπα μπορούν να αξιοποιηθούν σε εβδομαδιαία βάση.

2. Όλα τα αιτήματα για εισαγωγές έως και 5.000 ευρώ, τα αναλαμβάνουν οι τράπεζες και δεν ασχολείται η αρμόδια Επιτροπή.

3. Δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού σε φοιτητές.

4. Γίνεται εντατικό ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων που λιμνάζουν.

5. Γίνεται ουσιαστική χαλάρωση στις διαδικτυακές συναλλαγές εξωτερικού.

6. Συγκέντρωση όλη της νομοθεσίας για τα capital controls σε ένα κείμενο.

7. Δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους βουλευτές να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων που θα λήξει, μετά την προεκλογική περίοδο για τις δαπάνες τους.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, εξετάζονται κίνητρα, αλλά και συστάσεις, για να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα το «στρώμα capital», δηλαδή τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν το τελευταίο διάστημα.

O κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι θα δοθεί σε νέους φοιτητές ή σε φοιτητές Erasmus η δυνατότητα να ανοίγουν νέους λογαριασμούς. Επίσης, και οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων για την κάλυψη των προεκλογικών εξόδων τους, τα οποία θα είναι υποχρεωτικό να γίνονται, μέσω πιστωτικών καρτών.

Γνωστοποίησε, επίσης την ουσιαστική χαλάρωση των συναλλαγών με το εξωτερικό, μέσω ίντερνετ, ενώ σε ό,τι αφορά στα εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ η έγκριση θα περνάει απευθείας από τις τράπεζες

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ, ζητώντας την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, «το ΕΣΠΑ της κρίσης», όπως το χαρακτήρισε. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, είναι 20 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μικρό ποσό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020, οπότε τα υπόλοιπα 80 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από ιδιωτικές επενδύσεις, από ξένα ή ελληνικά κεφάλαια, εκπατρισμένα ή όχι. Από όλες τις πηγές που μπορούν να βρεθούν, υπογράμμισε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή