Προς ναυάγιο το ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς

Προς ναυάγιο το ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ενός κοινού ντιμπέιτ με τη συμμετοχή του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων μοιάζει να απομακρύνεται, καθώς η διεξαγωγή της τηλεμαχίας προσκρούει στις ανειλημμένες υποχρεώσεις αλλά και στις επιδιώξεις των πολιτικών αρχηγών.

Η χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Λαϊκής Ενότητας, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ, με αντικείμενο την οργάνωση του ντιμπέιτ, κατέληξε άκαρπη και οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι. Η εμπλοκή σημειώθηκε μετά το αίτημα που κατέθεσαν τα μικρότερα κόμματα για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ όλων τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα για την οποία έχει, κατ’ αρχήν, προγραμματιστεί η τηλεμαχία μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Ευ. Μεϊμαράκη. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε, εκ των πραγμάτων, σε μετάθεση της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ σε άλλη ημερομηνία και, πάντως, πολύ κοντά στις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο ενδεχόμενο αυτό αντέδρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Κυρίτσης και Θ. Μιχόπουλος), επικαλούμενοι όχι μόνον τις προγραμματισμένες κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων, που επίσης προβάλλονται από τα ΜΜΕ, αλλά και τη διεξαγωγή των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Ευρωμπάσκετ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πηνελόπη Γαβρά επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος ότι είναι πρόθυμο να κάνει όποια αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Μεϊμαράκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι τηλεμαχίες, και επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Ενα «παράθυρο ευκαιρίας» άνοιξε από την πλευρά των ΑΝΕΛ, που εμφανίστηκαν πρόθυμοι να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου παρουσία του κ. Π. Καμμένου στη ΔΕΘ, προκειμένου να διεξαχθεί το ντιμπέιτ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και παρά τις δημόσιες δηλώσεις καλών προθέσεων, η διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή έξι πολιτικών αρχηγών μοιάζει… μη επιθυμητή τόσο ως πολιτικό πλαίσιο όσο και ως τηλεοπτικό προϊόν. Το σενάριο των παρατεταγμένων πολιτικών αρχηγών που θα ομιλούν ανά ημίωρο εκτιμάται ότι δεν θα προσφέρει στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ είναι αμφίβολο εάν στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου υπάρχει η δυνατότητα ριζικής αλλαγής των όρων της συζήτησης.

Υπό την έννοια αυτή, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να προτιμά μία «καθαρή» τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη, καθώς μεταξύ πολλών άλλων εξυπηρετεί και την επιδίωξη των δύο κομμάτων για πόλωση του πολιτικού σκηνικού. Δεδομένου, πάντως, ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι καθοριστική ως προς το ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, με τις πιθανότητες διεξαγωγής του να μειώνονται. Εφόσον και η νέα συνάντηση αποβεί άκαρπη, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα προχωρήσουν αμέσως μετά στη συζήτηση για τους όρους της τηλεμαχίας του τέως πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή