Αντιφατικά μηνύματα από ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες, νέες εκλογές

Αντιφατικά μηνύματα από ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες, νέες εκλογές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναπροσανατολισμό και τροποποιήσεις στη στρατηγική του εξαναγκάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση των δημοσκοπικών ευρημάτων, που καθιστούν σαφές ότι η προοπτική επίτευξης αυτοδυναμίας απομακρύνεται. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε χθες βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, για να προσθέσει, όμως ότι «είναι ανοιχτό αν θα γίνει πράξη αυτό που ζητάμε, μια καθαρή εντολή πλειοψηφίας». (KONTRA CHANEL) Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι η «καθαρή εντολή» που έθεσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως αίτημα προς τους πολίτες είναι μάλλον απίθανο να εξασφαλισθεί, ενώ για πρώτη φορά άφησε ο ίδιος ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα ΠΑΣΟΚ «απαλλαγμένο από τα βαρίδια».

Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα ποσοστά τους στην πορεία προς τις κάλπες θα βελτιωθούν, καθώς θα αυξάνεται η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, άποψη που διατύπωσε και ο κ. Τσίπρας, δεν παραγνωρίζουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι περίπατος η προεκλογική μάχη και στις ιδιαίτερες συζητήσεις παραδέχονται ότι η αυτοδυναμία έχει απομακρυνθεί.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το «τι μέλλει γενέσθαι» την επομένη των εκλογών, επί του οποίου έχουν υπάρξει διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε χθες σε προοπτική επανάληψης της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και σε ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται η ίδια αμαρτίες του παρελθόντος, κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια» και δεν απέκλεισε ενδεχόμενο συνεργασίας εάν «αυτά τα βαρίδια απομονωθούν. Δεν μπορώ να συνεργαστώ ούτε με Σαμαρά, ούτε με Βενιζέλο».

Αναφορά στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Αιγάλεω, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κυβερνήσεις κουρελούδες, κυβερνήσεις ζόμπι, κυβερνήσεις μιας χρήσεως, με συμμετοχή του Βορίδη, του Ψωμιάδη, του Αδωνι, του Πάγκαλου, του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δείτε».

Αναφορικά με το μετεκλογικό τοπίο, χθες, ο κ. Νίκος Βούτσης δήλωσε από την Πρέβεζα ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας «νέες εκλογές δεν θα γίνουν», σε αντιδιαστολή με τον κ. Νίκο Παππά, ο οποίος είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες (The Press Project) ότι «αν δεν προκύψει καθαρή λύση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Βεβαίως, νέα εκλογική αναμέτρηση είχε αποκλείσει πρόσφατα και ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης (ΣΚΑΪ).

Η δημόσια τοποθέτηση της Κουμουνδούρου είναι ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει εφικτός, θέση που εντάσσεται και στην προεκλογική στρατηγική, σε μια λογική αποθάρρυνσης της «χαλαρής» ψήφου. Ωστόσο, ο κ. Βούτσης έδωσε ένα περίγραμμα των επιλογών της επόμενης ημέρας, αποκλείοντας την προοπτική «μεγάλου συνασπισμού» ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. και αφήνοντας ανοιχτό κάθε άλλο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός θα δώσει μια κατεύθυνση. Θα μελετήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τότε θα δούμε, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, με ποιους θα συνεργαστούμε εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να συμμετέχουμε, είτε ως πρώτο, είτε ως δεύτερο κόμμα, σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οικουμενική κυβέρνηση, κυβέρνηση ειδικού σκοπού», τονίζοντας ότι αυτή η δυνατότητα υπήρχε και πριν από την προκήρυξη εκλογών, αλλά «αυτό είναι έξω από την αντίληψή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή