Παραιτήθηκε ο Πέρεζ λόγω σκανδάλου

Παραιτήθηκε ο Πέρεζ λόγω σκανδάλου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ ΣΙΤΙ. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο πρόεδρος της Γουατεμάλα, Οτο Πέρεζ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της προεδρίας, λίγες μόλις ώρες προτού παρουσιασθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, κατηγορούμενος για σκάνδαλο διαφθοράς. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει κύμα παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης του προέδρου, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτικό χάος, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη Γουατεμάλα.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους της πρωτεύουσας Γουατεμάλα Σίτι και άλλων πόλεων, απαιτώντας την παραίτηση του 64χρονου απόστρατου στρατηγού Πέρεζ, εξαιτίας της ανάμειξής του σε σκάνδαλο γύρω από τον εκτελωνισμό αγαθών και την καταβολή δασμών.

Η επιστολή παραίτησης του Πέρεζ είχε σταλεί χθες το βράδυ στο Κογκρέσο της χώρας που αναμενόταν να την κάνει δεκτή και να διορίσει ως υπηρεσιακό πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αλεχάνδρο Μαλδονάδο.

Ο Οτο Πέρεζ είχε εκλεγεί υποσχόμενος την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η οποία ενδημεί στη φτωχή χώρα, αλλά και να πατάξει τη διαφθορά. Παρότι το σύνταγμα της χώρας δεν επέτρεπε την επανεκλογή του, ο Πέρεζ εμφανιζόταν αποφασισμένος να το παρακάμψει, έχοντας δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος αρνείτο πεισματικά ότι έχει προβεί σε παρανομίες, υπογραμμίζοντας επανειλημμένως ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Αποδιδόμενες κατηγορίες

Τα περιθώρια ελιγμών του Πέρεζ, όμως, στένεψαν την Τετάρτη, όταν δικαστήριο της πρωτεύουσας διέταξε την προσωρινή του κράτηση, μετά την ψήφο του Κογκρέσου για αφαίρεση της ασυλίας του. «Η απόφαση του προέδρου είναι αποτέλεσμα βαθιάς σκέψης. Επιθυμεί να αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των κατηγοριών που τον βαρύνουν», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Χόρχε Ορτάγα. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον πρόεδρο αφορούν τη σύσταση και διεύθυνση συμμορίας, την αποδοχή προϊόντων δωροδοκίας και την τελωνειακή απάτη.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Θέλμα Αλδάνα, δήλωσε χθες ότι ο Πέρεζ θα αντιμετωπίσει επίσης κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που μπορεί να οδηγήσουν σε πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο Πέρεζ ενεπλάκη σε τελωνειακή απάτη, επιτρέποντας σε εισαγωγείς να μην καταβάλουν δασμούς, έναντι αμοιβών. Περισσότερα από 20 άτομα, μεταξύ τους και η πρώην αντιπρόεδρος του Πέρεζ, Ροξάνα Μπαρέτι, έχουν ήδη συλληφθεί για το σκάνδαλο.

Η έρευνα για το σκάνδαλο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της διεθνούς υπηρεσίας CICIG, εξασφάλισε στοιχεία χάρη σε τεράστιο αριθμό υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών, χιλιάδων email και σε 17 εφόδους της αστυνομίας. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Lider, ο ηγέτης του οποίου, Μανουέλ Μπαλντιζόν, προηγείται στις σφυγμομετρήσεις. Ουδείς υποψήφιος αναμένεται, όμως, να ξεπεράσει το 50% των ψήφων την Κυριακή, οδηγώντας τη χώρα σε δεύτερο γύρο στις 25 Οκτωβρίου.

Ο Οτο Πέρεζ, ο οποίος «σπούδασε» στη διαβόητη σχολή κατασκευής πραξικοπηματιών των ΗΠΑ «School of the Americas» και αργότερα υπηρέτησε στις επίφοβες ειδικές δυνάμεις της Γουατεμάλας, Καϊμπίλ, ενεπλάκη στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπό τον τότε δικτάτορα της χώρας και μετέπειτα δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, Εφραΐν Ρίος Μοντ.

Οι ειδικές δυνάμεις της Γουατεμάλας κατηγορήθηκαν από τον ΟΗΕ για γενοκτονία εις βάρος «πολιτικά υπόπτων» πληθυσμών αυτοχθόνων Ινδιάνων, χωρίς όμως η Ουάσιγκτον υπό τον πρόεδρο Ρέιγκαν να διακόψει τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότησή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή