Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΕΟΠΥΥ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΕΟΠΥΥ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» λόγω της σοβαρής υστέρησης στα έσοδά του βρίσκεται πλέον ο ΕΟΠΥΥ. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ, από εισφορές Υγείας ασφαλισμένων που έχουν εισπράξει, περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.ά. φτάνουν το 1,26 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ εκφράζει δημοσίως –με χθεσινή ανακοίνωσή του– έντονη ανησυχία, ζητώντας την επιτάχυνση της μεταφοράς των εισφορών προκειμένου να μη βρεθεί ο Οργανισμός σε αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεών του. Και προειδοποιεί ότι η χρηματοδοτική υποστήριξη του ΕΟΠΥΥ αφορά και την επιβίωση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά Tαμεία του οφείλουν από εισφορές που έχουν εισπράξει από τους ασφαλισμένους ποσό που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800,4 εκατ. ευρώ είναι οφειλές μόνο του 2015 (έως τον Ιούλιο). Δηλαδή, μέσα στο 2015 τα Ταμεία δημιούργησαν μεγαλύτερο χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ από αυτό των προηγούμενων τριών ετών αθροιστικά! Μόνο το ΙΚΑ οφείλει το πρώτο επτάμηνο του 2015, από εισπραχθείσες εισφορές ασφαλισμένων 508.681.445 ευρώ, και ακολουθεί ο ΟΑΕΕ με χρέος ύψους 253.887.277 ευρώ. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να είχε έσοδα ύψους 2,4 δισ. ευρώ και έλαβε τελικά 1,75 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι προϋπολογισθείσες δαπάνες για το πρώτο εξάμηνο είναι 2,8 δισ. και πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ προς τρίτους 1,9 δισ. ευρώ.

«Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υλοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ τον προϋπολογισμό του και δεν μπορεί να είναι συνεπείς στους παρόχους» δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτης Κοντός. Και προσθέτει «η γνωστή αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις και από 0% σε 6% στις επικουρικές, θα είναι άνευ αντικειμένου εάν δεν μεταφέρονται αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ».

Aπλήρωτες υποχρεώσεις

Αυτή τη στιγμή, οι απλήρωτες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 2,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,26 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα χρέη (από το 2012 και μετά). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η κοινωνική ασφάλιση απέδιδε τις εισφορές Υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ θα είχαν πληρωθεί με άνεση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού!

Εως σήμερα, έχουν πληρωθεί σε γιατρούς διαγνωστικά κέντρα/εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, οφειλές έως και Μαρτίου 2015 και τα ιδιωτικά φαρμακεία και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, οφειλές έως και Απριλίου. Φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ έχουν πληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2014.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθεί χρηματοδοτικά ο ΕΟΠΥΥ, να πάρει δηλαδή, αυτά που του αναλογούν. Είναι θέμα που αφορά όχι μόνο τον Οργανισμό, αλλά και την επιβίωση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ» σημειώνει ο κ. Κοντός και προσθέτει ότι ο Οργανισμός ζητεί να επιταχυνθούν οι μεταβιβάσεις των εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία, και να δοθεί έκτακτη κρατική επιχορήγηση. Επιπλέον, διεκδικεί ένα μέρος του ποσού που έλαβε η χώρα μας από τη πρώτη δόση του δανείου και το οποίο αφορά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα. Σε περίπτωση που κανένα αίτημα του ΕΟΠΥΥ δεν ικανοποιηθεί, είναι αμφίβολο εάν θα μπορεί να πληρώσει εντός του Σεπτεμβρίου τουλάχιστον άλλον ένα μήνα οφειλών προς τους παρόχους, όπως σχεδιάζει. Για το πρόβλημα ενημερώθηκε αρχές της εβδομάδας και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος εν συνεχεία ενημέρωσε σχετικά και τον υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή