Τέσσερα «συν» στην εκστρατεία Ν.Δ.

Τέσσερα «συν» στην εκστρατεία Ν.Δ.

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εκλογική μάχη να εισέρχεται πλέον και στο πεδίο των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, στο επιτελείο της Συγγρού ο απολογισμός τής μέχρι τώρα προσπάθειας είναι θετικός, καθώς, αν μη τι άλλο, ουδείς μπορούσε να προβλέψει, δύο εβδομάδες πριν, το απόλυτο ντέρμπι που αναδεικνύουν οι δημοσκοπικές μετρήσεις.

Η στενή ομάδα περί τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, αν και υπογραμμίζει ότι η προεκλογική μάχη τώρα ξεκινάει. «Ουδείς μπορεί να μιλάει για νίκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε οικοδομήσει τις προϋποθέσεις για την πολιτική ανατροπή», σχολιάζουν στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα:

• Τη βελτίωση της προσωπικής του εικόνας σε όρους δημοφιλίας και εφεξής σε όρους πρωθυπουργικού προφίλ, αρχής γενομένης από τη χθεσινή του παρουσία στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

• Την εμπέδωση της εικόνας ενότητας και συσπείρωσης της Ν.Δ., πέραν των ομαδοποιήσεων των τελευταίων ετών, που αντανακλά όχι μόνον στη βάση του κόμματος αλλά και σε πολίτες που απείχαν ή επέλεγαν άλλα κόμματα στις τελευταίες αναμετρήσεις.

• Την προσέγγιση προς τους ψηφοφόρους του Ιανουαρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όχι με όρους «πατερναλιστικούς», αλλά με μία μάλλον συναισθηματική και με όρους κατανόησης γλώσσα.

• Τη διεύρυνση της διείσδυσης στον χώρο του κέντρου, η οποία σηματοδοτήθηκε με τη χθεσινή δήλωση στήριξης της Ν.Δ. από έξι στελέχη του Ποταμιού (Αλ. Φιλιππίδης, Λ. Κεχαγιόγλου, Π. Βλάχος, Σ. Παπακωνσταντίνου, Β. Λυμπερόπουλος, Ευ. Σεμιτέλος) και θα αποτυπωθεί και στις λίστες.

Η Συγγρού, που ολοκλήρωσε πλέον και τις λίστες των Περιφερειών, διατηρώντας ένα, απειροελάχιστο πάντως, ενδεχόμενο «εκπλήξεων» στο Επικρατείας, επενδύει πολύ στα δύο ντιμπέιτ που θα διεξαχθούν την Τετάρτη 9 και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, αλλά και στην παρουσία του κ. Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ στο μεσοδιάστημα. Αν και συχνά το ζητούμενο σε τέτοιες αναμετρήσεις είναι να μη γίνει το λάθος, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να αποκτήσει στις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις αέρα νίκης, τόσο μέσω της άμεσης πολιτικής αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα όσο και μέσω της ανάδειξης των συνεπειών της επτάμηνης διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το χθεσινό μπαράζ από πλευράς Ν.Δ., με όγκο στοιχείων για την επιδείνωση των δημοσιονομικών δεικτών, του επενδυτικού κλίματος και της απασχόλησης στο επτάμηνο, αποτελεί δείγμα των «γαλάζιων» προθέσεων.

Χωρίς εξαγγελίες

Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. επιχειρεί να πατήσει φρένο έναντι του ενδεχομένου να διολισθήσει σε παροχολογία. Ο κ. Μεϊμαράκης στις τελευταίες ομιλίες του σπεύδει να θέσει πολιτικούς και οικονομικούς στόχους (π.χ., για τη μείωση φορολογίας των κατ’ επάγγελμα αγροτών), δηλώνοντας ωστόσο αμέσως ότι δεν υπόσχεται τίποτε άλλο, πέραν του ότι θα προσπαθήσει να τους υλοποιήσει. Ενδεικτικό και της διάθεσης μετριοπάθειας είναι και το γεγονός ότι, τελικά, επελέγη να μην παρουσιαστεί, αλλά απλώς να δημοσιοποιηθεί, το πρόγραμμα της Ν.Δ. από το οποίο θα απουσιάζουν οι αιχμές.

Κων. Μητσοτάκης: Αναγκαία η πρωτιά Ν.Δ.

Σε μήνυμα στήριξης προς τη Νέα Δημοκρατία και, παράλληλα, στην ανάδειξη της ανάγκης συστράτευσης των ικανών και άξιων, ανεξαρτήτως κομματικών απόψεων, για την υπέρβαση της κρίσης προχώρησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε υποδεχτεί στο σπίτι του στα Χανιά τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. «Η Ελλάς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, βρίσκεται σε μία φάση κατά την οποία είναι ξεκάθαρο σε όλους ποια είναι η πορεία την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε… αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί την Αλήθεια», σημειώνει, και προσθέτει: «Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Εχουμε μπροστά μας δρόμο μακρύ και δύσκολο, καθώς η κρίση συνεχίζεται και με την πάροδο του χρόνου επιβαρύνεται».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η μόνη λύση είναι η συνένωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και «προσκλητήριο Αρίστων προς όλους τους Ικανούς και Αξιους –όπου και εάν βρίσκονται– προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η επίμονη προσπάθεια που θα μας βγάλει επιτέλους από το τέλμα». «Χρειάζεται να εξαντληθεί η τετραετία από μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουμε στην πολιτική ομαλότητα», υπογραμμίζει ο πολύπειρος πολιτικός, προσθέτοντας: «Αυτό το δύσκολο έργο μόνο η Ν.Δ. μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι’ αυτό και η πρωτιά της Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί εθνική ανάγκη». Παρά την επώδυνη οπισθοχώρηση των τελευταίων μηνών, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, εξηγώντας: «Εμείς οι Ελληνες έχουμε αποδείξει ότι όταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε τον σωστό δρόμο, πετυχαίνουμε τον στόχο μας πολύ συντομότερα απ’ ό,τι όλοι νομίζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή